Poslanci EP podpořili novelu, která má zastavit přibývání odpadu

13.02.2007
Novela směrnice o odpadech má členské státy přimět k tomu, aby do roku 2012 už nezvyšovaly množství odpadu, ale více recyklovaly. Nyní připadá ročně na každého Evropana 500 kilogramů komunálního odpadu.

Poslanci Evropského parlamentu podpořili novelu směrnice o odpadech, která chce zvrátit růst množství odpadků na starém kontinentě a zajistit jejich lepší likvidaci. Novela má členské státy přimět k tomu, aby od roku 2012 už nezvyšovaly množství odpadu, který by měly v co největší míře recyklovat.


V současnosti na každého Evropana připadá ročně 500 kilogramů komunálního odpadu. Toto množství navíc rok co rok zhruba o deset procent roste. Návrh schválený dnes v prvním čtení požaduje, aby se v roce 2012 množství odpadu ustálilo a do roku 2020 se výrazně snížilo. Do roku 2020 by se také měla ve všech zemích „sedmadvacítky“ recyklovat nejméně polovina odpadu, který recyklovat lze.


Češi s požadavkem unie nebudou mít větší problém, protože v současnosti produkují téměř o polovinu odpadu méně než průměrní Evropané. Množství odpadu se už nyní v ČR nijak razantně nezvyšuje. Na druhou stranu se ovšem v ČR poměrně málo odpadu recykluje.


Návrh nové směrnice o odpadech, který připravila poslankyně Caroline Jacksonová z konzervativní parlamentní frakce Evropské lidové strany a Evropských demokratů (EPP-ED), stanovuje pětistupňovou hierarchii způsobů nakládání s odpady podle jejich dopadu na životní prostředí. Podle této škály se má prioritou unie stát prevence vzniku odpadů, jejich opětné využití a recyklace.


Naopak nejméně přijatelnou možností je v očích EU především vyvážení odpadu na skládky. Povolení likvidace odpadů ve spalovnách pak má být podmíněno vysokou energetickou účinností spaloven, při likvidaci odpadků totiž tato zařízení musí produkovat určité množství energie nebo tepla.


Tento aspekt vyvolával obavy u českých ochránců přírody. Podle nich by to mohlo vést k vyvážení odpadu do spaloven v ČR a dalších nových členských zemí EU, kde by jejich likvidace byla levnější.


Obavy, že nová směrnice povzbudí přeshraniční převoz odpadu do České republiky, jsou podle předsedy výboru pro životní prostředí EP, českého europoslance Vladimíra Ouzkého i podle autorky novely neopodstatněné. „Neumím si představit, že by energetické využívání odpadu způsobilo nějaké obrovské přesuny odpadů mezi členskými státy,“ řekl Ouzký s tím, že přepravu odpadů tato směrnice vůbec neřeší.


Poslankyně Jacksonová pak tvrdila, že v případě potřeby mohou členské země podle jiné směrnice o přepravě odpadu příliv odpadků ze zahraničí zakázat.


Pro novelu směrnice o odpadech, kterou provázelo hlasování o 180 dodatcích, byla nakonec velká většina 651 z 686 přítomných poslanců, 19 jich bylo proti.


V Evropě množství odpadu už deset let výrazně stoupá. Každý rok se zde vyprodukuje 3,5 tuny odpadu na osobu, z toho tvoří 500 kilogramů komunální odpad.


V posledních deseti letech se každoročně množství komunálního odpadu zvedalo o 58 kilogramů na hlavu. Z celkového množství komunálního odpadu v EU téměř polovina končí na skládkách, třetina odpadu se recykluje a 18 procent se likviduje ve spalovnách. V České republice v roce 2005 na každého obyvatele připadalo 288 kilogramů odpadu.
Novelu o odpadech ještě musí schválit členské státy, parlament ji pak definitivně potvrdí.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek