EU chce rasistický metr, nedokáže však dospět k dohodě

16.02.2007
Může to být překvapivé, ale popírání holocaustu není trestným činem v žádném evropském státě. Právě tento fakt stojí za iniciativou Němců, kteří se rozhodli využít svého předsednictví, aby unii přinutili přitvrdit vůči popírání genocidy Židů za druhé světové války.

Německo otevřelo debatu, která se v Bruselu objevuje už čtyři roky a před dvěma lety zamrzla. Žádný stát neměl odvahu hledat mezi ostatními dohodu. Až Německo včera hlásání rasismu a xenofobie položilo na stůl před ministry spravedlnosti jednotlivých států EU.


Konkrétně to znamená, že před nimi ležel velmi vágní text o tom, že pokud někdo veřejně a záměrně vyzývá k násilí proti lidem z jiné etnické skupiny nebo náboženské skupiny, měl by se na něho vztahovat ve všech státech EU paragraf trestního zákoníku. Nikde v textu není ani jediné slovo jako holocaust, genocida nebo totalita.


Státy se nedokáží dohodnout
Má to dva důvody: státy se v debatě před dvěma lety k ničemu konkrétnějšímu nedopracovaly a Němci použili starý text, protože si chtěli nyní jen otestovat, jestli má jejich krok šanci na úspěch. Včera se dozvěděli, že má.


„Členské státy, včetně nás podpořily společný postup proti rasismu a xenofobii,“ řekl šéf české justice Jiří Pospíšil. Tady však dohoda končí. Evropské země se rozcházejí v tom, jaká má evropská dohoda být. Zda vymezit konkrétní trestné činy, například popírání holocaustu, nebo nechat obecný zákaz podpory rasové a náboženské nesnášenlivosti. Může za to rozdílný přístup k šíři svobody slova ve státech unie a historická zkušenost. Například Nizozemci tvrdí, že explicitní zákaz popírání holocaustu není nutný, protože to řeší zákon o xenofobii, a že bojovat proti popírání se má hlavně vzděláním.
Popírání holocaustu je samostatný trestný čin jen v devíti z 27 členských zemí EU.


Další třecí plochu představuje fašismus: Němci požadovali, aby se k popírání holocaustu přidal zákaz nošení hákových křížů a oslava nacismu a fašismu. Ozvali se však evropští Indové a také Lotyši, protože v obou kulturách má kříž se zalomenými konci svůj, nacisty zneužitý, význam. Němci od swastiky ustoupili. Zmínka fašismu se zase nelíbí Italům.


Zločiny komunismu
Nové země EU by uvítaly, aby se stejně přistupovalo také ke zločinům komunismu. Tato iniciativa však nemělo mnoho šancí, protože náhled na komunistický režim je na Západě měkký. Estonci proto přišli alespoň s tím, aby se k závazné dohodě unie o trestání rasismu a xenofobie připojila politická deklarace odsuzující zločiny způsobené totalitními režimy. Podpořili je Poláci, Litevci, Lotyši a Slovinci.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek