Akademické poznávání, vykazování a podnikání

Akademické poznávání, vykazování a podnikání
Etnografie měnící se české vědy
Tereza Stöckelová
Nakladatel SLON 2009

Současná reforma politiky v oblasti vědy a výzkumu si za svůj hlavní cíl klade „vytvořit inovační prostředí tak, aby platilo: Věda dělá z peněz znalosti, inovace dělají ze znalostí peníze“. Proměnám české vědy se kniha nazvaná Akademické poznávání, vykazování a podnikání věnuje především.

ANOTACE

Co tato ekonomizace znalostí znamená pro každodenní akademickou praxi v přírodovědných a sociálněvědních oborech? Koho a jaké typy vědění upřednostňuje, koho využívá a koho vylučuje ze hry?

Autorský tým Terezy Stöckelové nabízí v této knize sociologickou reflexi proměn výzkumné práce a kariérních drah badatelů a badatelek v souvislosti s dnes zaváděnými vědními politikami a jejich působením a přetvářením ve výzkumných institucích.

Věnuje se přitom jak přírodním, tak sociálním vědám a v závěrečné kapitole nabízí jejich srovnání v několika vybraných klíčových tématech: ustavování vědy jako soutěže a podnikání; publikační infrastruktury a strategie; epistemické tkáně institucí a postavení doktorandů; utváření a role genderu.

Cílem práce je přispět na základě kvalitativního výzkumu a teoretických a konceptuálních přístupů z oblasti studií vědy a technologií a genderových studií k diskuzi o probíhající transformaci vědy a výzkumu v České republice.

Tereza Stöckelová: Akademické poznávání, vykazování a podnikání. Etnografie měnící se české vědy, vydání první, 156 stran, brožovaná vazba, SLON 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality