Malta oficiálně požádala o vstup do eurozóny

27.02.2007
Malta dnes podle agentury Reuters, která se odkazuje na diplomatický zdroj, oficiálně požádala o vstup do eurozóny.

Maltský premiér Lawrence Gonzi dal už dříve vědět, že jeho země tak hodlá učinit (více zde). Malta podle něj splňuje podmínky ke vstupu a chtěla by přijmout euro od příštího roku.

Gonzi očekává, že ministři se k požadavku jeho země vyjádří do července. V cestě by Maltě nemělo nic stát, protože země prý splňuje všechna maastrichtská kritéria. Důležitá je hlavně nízká míra inflace, zdravý stav veřejných financí a stabilní měna.

Jedním ukazatelem se však Malta přeci jenom vymyká. Ve srovnání s dalšími státy, které v budoucnosti chtějí přijmout euro, má výrazně vyšší celkové zadlužení. To dosahuje 70 procent HDP. Podobně vysoký dluh má přitom jen Maďarsko, ostatní státy se pohybují v průměru kolem 25 procent. Kritérium EU je 60 procent.

Brusel však v tomto ohledu bývá velmi tolerantní a již v minulosti ukázal, že celková výše dluhu nehraje příliš velkou roli. Šedesátiprocentní hranici v minulosti překračovala i Itálie, Belgie a Řecko. Pokud by tak měla komise výhrady, Malťané mají k dispozici tento protiargument.

Autor: onl-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek