Ministři EU vyzývají Polsko k urychlení reforem

27.02.2007
Země však oponuje se slovy, že její opatření jsou dostatečná.

Ministři financí Evropské unie dnes vyzvali Polsko, aby urychlilo fiskální reformy a zbavilo se zátěže vysokého rozpočtového deficitu. Země má prý v letošním roce dostat veřejné finance na úroveň, kde budou splňovat parametry stanovené v pravidlech Evropské unie. Varšava však oponuje, její opatření jsou podle ní dostatečná.

V zásadě tak byl zopakován požadavek Evropské komise, která už Polsku doporučila, aby letos deficit snížilo pod tři procenta HDP, nebo alespoň k těsné blízkosti této hranice. Poláci plánují, že deficit sladí s požadavky do roku 2009.

„Přijali jsme doporučení Polsku,“ řekl agentuře Reuters jeden z diplomatů v Bruselu. Polsko by podle něj letos mělo snížit strukturální deficit o 0,5 procentního bodu. Nyní bude mít čas do 27. srpna, aby vysvětlilo, jak chce požadavku vyhovět.

Doporučení, které ministři přijali, znamená další krok ve snaze unie vypořádat se s nadměrnými deficity svých členů. Smyslem snah je dosáhnout toho, že členské země zvýší disciplinovanost a budou si hlídat deficity pod tříprocentní hranicí HDP.

Unie sleduje výši deficitů členských zemí na základě takzvaného Paktu stability a růstu. Na něm se členové dohodli při zavedení eura a jeho dodržování je důležité právě kvůli tomu, aby nebyla stabilita jednotné měny ohrožena.

Polsko zatím není členem eurozóny, takže unie ho ani za překročení limitů nemůže trestat. Mohla by ale zmrazit část peněz, které země dostává na regionální rozvoj.

Polské ministerstvo financí uvedlo, že se nehodlá vzdát svých původních plánů. Rychlý hospodářský růst prý zemi přináší značné příjmy, takže deficit možná sníží ke třem procentům HDP už letos, aniž bude nutné zavádět zvláštní opatření. Deficit za loňský rok podle prvních odhadů činí zhruba 3,5 procenta.

Autor: onl-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek