Vláda začne Čechy více informovat o záležitostech v EU

01.03.2007
Na základě snahy zvýšit obecné povědomí české veřejnosti o Evropské unii pro rok 2007 vláda zvolila tři komunikační priority.

Vláda ČR schválila informaci o stavu realizace Koncepce informování o evropských záležitostech v České republice a návrh komunikačních priorit vlády na rok 2007, na jejímž základě se rozeběhne řada aktivit s cílem zajistit kontinuální a kvalitní informovanost občanů České republiky o Evropské unii a našem členství v ní. Tyto aktivity budou probíhat v úzké součinnosti s útvarem místopředsedy vlády pro evropské záležitosti.

„Vzhledem k aktuální potřebě zvýšit obecné povědomí veřejnosti o Evropské unii byly pro rok 2007 zvoleny tři komunikační priority, a to členství České republiky v EU, evropské fondy a programy a budoucnost Evropy,“ uvedla Blanka Týřová, ředitelka odboru informování o evropských záležitostech Ministerstva pro místní rozvoj ČR, který je realizací Koncepce pověřen.


Bližší specifikace komunikačních priorit:
1) členství České republiky v EU – téma se zaměří na přínosy a náklady členství v oblasti ekonomiky či právního prostředí, budou prezentována i další témata jako například vstup do schengenského systému, zavedení eura, předsednictví ČR v Radě EU atd.
2) evropské fondy a programy – „Rozcestník pro evropské peníze“ si klade za cíl přiblížit systém evropských fondů a programů a možnosti čerpání pro období 2007-2013.
3) Budoucnost Evropy – by měla otevřít prostor pro debatu všech aktuálních témat souvisejících s evropským integračním procesem. Mezi dílčí okruhy bude patřit např. další rozšiřování EU, Lisabonská strategie či další vývoj ratifikace ústavní smlouvy apod.


V průběhu roku 2006 odbor pro informování o evropských záležitostech splnil úkol vyplývající z usnesení vlády č. 1658 ze dne 21. prosince 2005, na základě kterého byla vytvořena síť regionálních Eurocenter, vybudována ve spolupráci s kraji, magistráty či dalšími relevantními subjekty. V současné době je v každém krajském městě Eurocentrum, které zprostředkovává informace o EU všem občanům daného regionu. Byl také dobudován integrovaný informační systém, který je založen na pěti pilířích: na 13 regionálních Eurocentrech, bezplatné informační lince Eurofon 800 200 200, internetovém portálu Euroskop.cz, bulletinu Eurokurýr informujícím o aktivitách veřejné správy v oblasti EU a na grantovém systému na podporu projektů s cílem zvýšit informovanost veřejnosti.

Autor: mab-iHNed,MMR

Sdílet tento příspěvek