EU kontruje: Boeing získal od vlády nezákonně 23,7 mld. dolarů

22.03.2007
Podle EU dostal Boeing 16,6 miliardy dolarů prostřednictvím peněz na podporu výzkumu a vývoje od ministerstva obrany USA a vesmírné agentury NASA.

Americký výrobce letadel Boeing dostal od Spojených států 23,7 miliardy dolarů (přes 480 miliard Kč) nezákonné státní pomoci. Tvrdí to Evropská unie v reakci na středeční vyčíslení evropské pomoci konkurenčnímu výrobci Airbus. USA a EU proti sobě již přes dva roky vedou spor o dotace leteckým výrobcům u Světové obchodní organizace (WTO).

„Údaje předložené EU podrobně ukazují rozsáhlé, dlouhotrvající a s pravidly WTO neslučitelné subvence pro divizi civilních letadel Boeingu,“ uvedla EU pro WTO. Podle Bruselu může Boeing díky této podpoře jít s cenami pod svého rivala.

Podle EU dostal Boeing 16,6 miliardy dolarů prostřednictvím peněz na podporu výzkumu a vývoje od ministerstva obrany USA a vesmírné agentury NASA. Přes dvě miliardy dostal Boeing na exportních subvencích a asi čtyři miliardy na daňových úlevách a dalších výhodách od jednotlivých amerických států a dalších agentur.

Washington obvinění odmítá

Washington obvinění EU okamžitě odmítl. Podle něho řada programů, o nichž se Brusel zmiňuje, vůbec nesouvisí s civilním letectvím, zatímco další jsou dostupné celé řadě firem, dokonce i Airbusu.

„Nejsou to žádné subvence. V každém případě, i kdyby všechna obvinění EU byla opodstatněná, což nejsou, jejich rozsah je naprosto mizivý v porovnání se subvencemi, z nichž těžil Airbus,“ uvedl mluvčí Boeingu Charlie Miller.

Případ vzájemného obviňování EU a USA je z hlediska uváděných finančních škod největší, jakým se kdy WTO zabývala. USA požadují, aby Airbus ze 100 miliard dolarů nelegální pomoci vrátil 4,5 miliardy USD. Američané jsou přesvědčeni, že státní pomoc Airbusu umožnila, aby uváděl na trh drahá letadla bez ohledu na to, zda budou mít komerční úspěch.

První verdikt ve stížnosti USA na Airbus se očekává nejdříve v září. Pokračování sporu, v němž si Evropa stěžuje na Washington, dospěje k výsledku asi až začátkem příštího roku. Obě strany vyjádřily ochotu vyřešit celý spor smírně.

Autor: Radek Ivaniškin, ČTK

Sdílet tento příspěvek