Projekt „otevřená nebe“ dostal od EU zelenou

22.03.2007
Ministři dopravy Evropské unie (EU) jednohlasně souhlasili s dohodou s USA o zpřístupnění transantlatické letecké dopravy více společnostem.

Dohoda bude platit o pět měsíců později, než se předpokládalo. Na základě britského požadavku bude projekt Open Skies („otevřená nebe“) účinný od března 2008 místo plánovaného října letošního roku. Projekt umožní létat jakékoliv evropské aerolince z jakékoliv města EU do jakéhokoliv města v USA a obráceně.

Oficiálně by měla být finální podoba dokumentu potvrzena na nadcházejícím summitu EU a USA. Očekává se, že díky ní zlevní letenky, zvýší se počet přepravených cestujících a vznikne až 80.000 nových pracovních míst.

„Dohoda je velkým politickým a ekonomickým krokem. Fakt, že každý v Radě ministrů dopravy byl schopný pochopit výhody projektu je potěšující,“ uvedl eurokomisař dopravy Jacques Barrot. „Jsem potěšen, že mohu doručit podepsanou dohodu se všemi ‚pasažéry na palubě‘,“ dodal. Díky tomuto projektu si oddychne londýnské největší letiště Heathrow, které je zároveň nejfrekventovanější leteckou křižovatkou.

Překonané překážky

Britové měli námitky především vůči tomu, že Spojené státy i nadále omezují vstup evropských investorů do amerických leteckých společností. Washington se totiž stále nevzdal pravidla, že zahraniční investor nesmí v amerických aeroliniích vlastnit více než čtvrtinu hlasovacích práv. Naproti tomu americké společnosti mohou mít v evropský airolinkách až 49 procent.

Nová dohoda poměr upravila s tím, že evropské společnosti mohou vlastnit až poloviční podíl v amerických aerolinkách, ale bez hlasovacího práva. Evropská unie naopak může omezit limit pro americké investory na 25 procent hlasovacích práv.

Autor: David Havlíček, Reuters

Sdílet tento příspěvek