Merkelová: Reformy institucí EU do června 2009

28.03.2007
Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v Evropském parlamentu v Bruselu zdůraznila, že chce dosáhnout reforem evropských institucí, které jsou smyslem evropské ústavy, do června 2009.

V debatě o právě přijaté berlínské deklaraci předseda Evropské komise José Barroso připomněl vládám členským státům, že k úsilí o reformy je zavazuje podpis pod evropskou ústavou. Šéf socialistické skupiny v EP kritizoval prezidenty Polska a České republiky, že odporem k reformám blokují další rozšiřování unie.

Deklarace, kterou přijaly v Berlíně v neděli hlavy států u příležitosti 50. výročí evropské integrace, vyzývá k postavení Evropy na „obnovený základ“ do června 2009. Na přání ČR, Polska a Británie byla z textu vypuštěna zmínka o ústavě EU. Česká reprezentace zdůraznila, že odkaz na červen 2009 bude interpretovat po svém, rozhodně ne jako limit pro dosažení reforem.

Merkelová dnes prohlásila, že při kampani před volbami do EP v červnu 2009 by v tomto směru mělo být jasno. Kdybychom nemohli lidem říci, že nejsme schopni unii dále rozšiřovat, či kolik členů bude mít Evropská komise, tak by to jen zvětšilo vzdálenost mezi institucemi a občany, řekla kancléřka.

Německo chce jako předsednická země EU do června připravit jízdní řád pro přijetí textu, který nahradí euroústavu odmítnutou v referendech ve Francii a Nizozemsku. Kancléřka zopakovala, že bude i nadále jednat aspoň zčásti za zavřenými dveřmi, přestože to veřejně kritizovala česká vláda a někteří europoslanci. Budeme se snažit zvolit správnou směs, která by zahrnovala co nejvíc impulzů zvenčí a přitom, aby se dosáhlo výsledků. Na zcela otevřeném tržišti je těžké něčeho dosáhnout, dodala.

Podle Josého Barrosa nezdar při institucionálních reformách hrozí rozdělením kontinentu. Vyzval vlády členských zemí, aby se v příštích měsících o reformy aktivně zasazovaly a připomněl jim, že podpis pod evropskou ústavní smlouvou je zavazuje ke snaze nalézt řešení, i když byla euroústava odmítnuta v referendech.

EU je „kolektivně“ vlastněna členskými zeměmi, řekl a zopakoval výzvu z Berlína, aby politici v jednotlivých zemích nesvalovali na unii problémy a nepřisvojovali si jen zásluhy. Je to dějinná zkouška, jaké generace politických vůdců čelí jednou za život, zdůraznil.

Šéf socialistické frakce v parlamentu Martin Schulz zdůraznil, že bez ústavní smlouvy nenastane rozšíření. Pokud blokujete reformy EU, působíte velkou škodu Chorvatsku, vzkázal prezidentům Polska a ČR, Lechu Kaczyńskému a Václavu Klausovi v souvislosti s jedinou zemí, která má šanci se stát v příštích letech novým členem unie. Nepřipusťte, aby jiní platili cenu za vaši zavádějící politiku, prohlásil Předseda EP Hans-Gert Pöttering na úvod debaty uvedl, že analýza parlamentních regulí potvrdila, že Jan Zahradil může být českým zmocněncem pro jednání o ústavě a současně si podržet křeslo europoslance.

Autor: Marek Bláha

Sdílet tento příspěvek