Brusel udělil ČR pokutu 350 milionů za nadbytečné zásoby

04.04.2007
Pokuta dnes stihla devět států, které do Evropské unie přistoupily v roce 2004.

Evropská komise České republice dala pokutu za nadbytečné zásoby zemědělských produktů. ČR bude muset zaplatit téměř 12,3 milionu eur, tedy skoro 350 milionů korun. Vyšší pokutu dostalo z devíti členských států jen Polsko. Asi 4,6 milionu eur (téměř 130 milionů korun) musí zaplatit i Slovensko.

„Opatření, jejichž cílem je zabránit vytváření přebytečných zásob, jsou běžným prvkem každého rozšíření EU,“ uvedla komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boelová. Pokuta dnes stihla devět států, které do Evropské unie přistoupily v roce 2004. Vyhnula se jen Maďarsku, které žádné přebytečné zásoby nemá.

Česká republika překročila povolené zásoby u masa, ovoce a rýže. Členské státy budou mít na uhrazení poplatků čtyři roky. První část je splatná k poslednímu dni druhého měsíce následujícího po měsíci, kdy bylo rozhodnutí oznámeno členským státům. Další části jsou splatné 31. května 2008, 31. května 2009 a 31. května 2010.

Povinností nových členských států, vyplývající ze smlouvy o přistoupení, bylo zajistit, aby se před přistoupením nehromadily zásoby zemědělských produktů. „Stanovení přebytečných zásob se navíc neděje ze dne na den a ministerstvo zemědělství o problému již delší dobu vědělo,“uvedla zpráva komise.

Stanovení přebytečných zásob předcházel dvouletý dialog s dotčenými členskými státy, v jehož průběhu EK upravila metodu výpočtu s cílem vzít v úvahu jak obecná hlediska, tak argumenty týkající se specifické situace v jednotlivých zemích, které předložily členské státy. Výsledné poplatky jsou výrazně nižší, než bylo vypočítáno původně.

Autor: Radek Ivaniškin, europa.eu

Sdílet tento příspěvek