Havel: Nejsem euroskeptik, ale EU by se nad sebou měla zamyslet

12.04.2007
Český exprezident lituje přílišné námahy, kterou EU vynakládá na administrativní či technické aspekty. Ty jí podle něj ubírají na politické a duchovní dimenzi.

Bývalý prezident Václav Havel představil v Paříži novinářům francouzské vydání své knihy Prosím stručně, naznačil svého favorita na prezidentský post ve Francii a také vybídl Evropskou unii, aby víc uvažovala o své politické a duchovní dimenzi. Podle Havla se totiž nyní příliš soustřeďuje na administrativní, technické a ekonomické aspekty.

“Nesdílím euroskepticismus, ale vyzývám EU, aby lépe reflektovala sebe sama a svůj smysl,” řekl. Příležitost k tomu podle něho byla při nedávných oslavách 50. výročí podpisu zakládajícího dokumentu nynější unie, římských smluv, ale dokument, který byl k tomuto výročí schválen, je “sterilní, něco jako úvodník druhé třídy”, prohlásil Havel.

Vyslovil překvapení nad euroskeptiky, kteří tvrdí, že evropská integrace povede k potlačení identity jednotlivých národů. Řekl, že to si může myslit jen ten, kdo si sám sebou a svou identitou není jist.

České podpory Američanům při invazi do Iráku Havel nelituje

Prohlásil také, že stále považuje za správné, že v předvečer americké intervence v Iráku před čtyřmi lety spolu s několika dalšími evropskými politiky podepsal dopis vyslovující postoji USA podporu. Viděl v tom prý projev loajality vůči spojenci a intervenci v Iráku viděl jako “akt nelhostejnosti k osudu bližních. K tomu, jak byl tento zásah proveden a co po něm následovalo, mám 1500 výhrad, ale vidím to pořád jako akt solidarity.”

Dopis, pod nímž byly také podpisy představitelů Polska a Maďarska, vedl později francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka k vyjádření, že tyto země, tehdy ještě kandidáti na členství v Evropské unii, “promeškaly příležitost mlčet”.

Havel fandí s největší pravděpodobností Royalové

“Ti, kdo mě znají, vědí, že mám vždy tendenci fandit ženám,” řekl v Paříži bývalý český prezident Václav Havel na otázku, jak se dívá na blížící se francouzské prezidentské volby. Žádnou kandidátku nejmenoval, ale jeho slova při setkání s francouzskými novináři v pařížském Českém centru lze chápat jako výraz podpory socialistce Ségolene Royalové.

Ze čtyř žen, které o prezidentský úřad usilují, má reálnou šanci na jeho získání jen ona. Další, které jsou ve hře – komunistka Marie-George Buffetová, trockistka Arlette Laguillerová a ekoložka Dominique Voynetová, mají v prvním kole voleb 22. dubna naději jen na mizivé procento hlasů. U Buffetové a Laguillerové navíc Havlovu podporu vylučuje jejich politické zaměření.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek