Česká euroskepse na postupu

19.04.2007
K tomu, aby si česká vláda v Evropě vydobyla pověst euroskeptiků, nebylo zapotřebí ani sto dní.

Míra vstřícnosti k unii se přitom v posledních měsících měří podle jediného metru – postoji k euroústavě.

Evropskou ústavu zahoďte, chceme novou, požadovala dlouho ODS. Názor vnímaný v Evropě jako oficiální vládní postoj kritizovala Strana zelených a vynutila si k tomu i zvláštní koaliční jednání.

Společný pohled na věc si koalice vyladila až na začátku dubna.

Nechceme název ústava ani evropského ministra zahraničí, chceme zachovat hlasovací poměry a jasně vymezit kompetence mezi unií a jednotlivými státy, dohodli se mimo jiné ministři. Oproti vládám ČSSD tak koalice přichystala ve vztahu k EU radikální obrat. Pro ODS, Stranu zelených a KDU-ČSL jde ale o přijatelný kompromis. ODS a prezident Klaus táhnou Česko na okraj evropského dění, myslí si ale šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Nálepky euroskeptiků se Česko (spolu s Británií, Polskem či Nizozemskem) sice asi jen tak nezbaví, ale unie alespoň ví, co od budoucích jednání o euroústavě od Česka očekávat.

Kdo za vás mluví?

I tak musí být Brusel při pohledu do Česka poněkud zmaten. S nástupem vlády ODS Evropa mnohem silněji vnímá názory předního europesimisty Václava Klause. Kromě něj názory Česka na mezinárodní scéně střídavě prezentují i europoslanec Jan Zahradil, ministři Alexandr Vondra a Karel Schwarzenberg i premiér Mirek Topolánek.

V programovém prohlášení vláda slibuje aktivní, realistickou a praktickou zahraniční politiku. A snaží se to naplňovat. Česká vláda má realistický přístup. Je pro nás důležité spojovat se s zeměmi, které mají podobné zájmy a prosazovat je společně. Je třeba prosazovat vlastní zájmy a nebát se. A to se daří, říká Iveta Černá z Katedry mezinárodního obchodu Vysoké školy ekonomické.

Radary i vlajka pro Tibet

V oblasti mezinárodního obchodu podle ní vláda plynule navázala na vlády ČSSD. I v případě postoje k evropské ústavě má vláda za sebou jiné silné hráče – Británii či Polsko, dodává Černá.

Kritiku z některých zemí česká vláda sklízela i při debatě o americkém protiraketovém systému. Hlavní protesty paradoxně přestaly ve chvíli, kdy vláda na konci března oficiální nótou svolila k začátku jednání s USA. Vláda má podle všeho jasno – radar v Česku chce, s Američany však hodlá vyjednat výhodné podmínky.

Vláda je aktivní například i ve vyjednávání o zrušení víz pro lety do Spojených států, vůbec poprvé se také objevila na vládním úřadě vlajka na podporu Tibetu.

Česká vláda a svět

Radarová základna
Vláda zahájila oficiální jednání s USA, skončit mají do konce roku.

Euroústava
Koalice se shodla na změnách textu, které chce v EU prosadit.

Předsednictví EU pro rok 2009
Kabinet vybral priority: odstranění bariér, liberalizaci

Autor: (bre)

Sdílet tento příspěvek