Česká cesta k euru ještě nejméně čtyři roky potrvá

02.05.2007
Ani po třech letech, kdy je Česko členem Evropské unie, zatím není zcela jasné, kdy i v české kotlině začne platit společná evropská měna. Svým vstupem do unie jsme se přitom k přijetí eura vlastně zavázali.

Evropské platidlo, které má jak mezi politiky, tak mezi ekonomy mnoho příznivců i odpůrců, přitom už mělo být podle původních plánů tehdejší sociálnědemokratické vlády v oběhu v roce 2010.

Dnes ministr financí Miroslav Kalousek říká, že podle nově schváleného konvergenčního programu, podle kterého se bude Česko při přípravách na vstup do eurozóny řídit, to stihneme nejdříve v roce 2012.

Vláda má totiž problémy s plněním takzvaného rozpočtového maastrichtského kritéria. To říká, že země, která chce přejít na placení eurem, musí mít poměr schodku veřejných financí k HDP nejvýše tři procenta. Pro letošní rok přitom ministerstvo financí počítá se schodkem čtyři procenta HDP.

A jelikož kritéria musí být plněna dva roky před tím, než euro přijmeme, kdy bude zároveň kurz koruny pevně s eurem svázán, rok 2010 už najisto padá. „Chceme snížit deficity pod tři procenta v roce 2009,“ tvrdí Kalousek – pak by mohla být společná měna v Česku o dva roky později. Dvě země, které byly unií považovány za leadery celého regionu – Česko a Polsko – jsou tak paradoxně k euru nejdál.

Z okolních zemí se chystá euro nejdříve přijmout Slovensko, a to od roku 2009. Nejnovějším členem eurozóny je Slovinsko, kde společná měna začala platit letos v lednu. Celkem už má tedy euro jako svou oficiální měnu 13 zemí EU.

Autor: Radek Honzák, Robert Břešťan, Jan Sochor

Sdílet tento příspěvek