Rupnik: Krize unie Česku vyhovuje

02.05.2007
Češi dnes berou výhody členství v EU za samozřejmost, říká politolog Jacques Rupnik z pařížského Centra pro mezinárodní studia (CERI). Podle něj ale často zapomínají, že unie samozřejmá není.

HN: Jaké má Česko po třech letech uvnitř EU jméno? Patří spíš mezi konstruktivní, anebo problémové země?

Je někde mezi. Na jedné straně má pověst země, která je velmi zdrženlivá vůči další integraci Evropy. To souvisí hlavně s názorem hlavy státu i dnešní vlády. Na druhou stranu ale Češi žádné zvláštní problémy nedělají. To platí i pro ostatní nové členy. Obavy, že rozšíření unie nějak zablokuje její instituce, se nenaplnily.

HN: Je dnes česká politika vůči unii konzistentní, nebo se stále hledá?

Myslím, že je dost konzistentní. Česko patří jasně k státům, které si nepřejí prohlubovat evropskou integraci. Situaci, kterou vytvořili Francouzi a Nizozemci zamítnutím evropské ústavy, považuje za vhodný kontext pro oslabení integračního procesu. Mnozí v unii mají obavy z dlouhodobých následků dnešního krizového stavu. Češi s ním jsou naopak spokojeni. I cílem jejich předsednictví v roce 2009 bude spíš tento trend prohloubit – tedy nejen přidávat unii nové pravomoci, ale snažit se je také převádět zpět do národních kompetencí.

HN: Jak se tento postoj nyní prakticky projevuje?

Česko především považuje za zbytečné snahy Německa oživit evropskou ústavu. Instituce fungují, žádná další integrace není třeba, a v zahraniční politice je třeba dávat jasně přednost bilaterálnímu spojenectví s Amerikou před pomalu a nejistě vznikající společnou politikou EU. Když bude Evropská unie velký trh, bude to bohatě stačit.

HN: Podpora unie mezi Čechy klesá. Jak si to vysvětlujete?

Jedna důležitá příčina je krize EU, která nemá představu, jak se bude dál vyvíjet. Občané pak často vidí jen byrokracii, regulaci, všechny možné zákony. Zapomíná se na to, že nynější prosperita české i středoevropské ekonomiky zásadně souvisí se vstupem do Evropské unie. Výhody jsou brány za samozřejmost, což je chyba, protože unie samozřejmá není.

Ale i v dnešní nejisté situaci je nejvíc slyšet ty, kteří říkají: Je nesmysl hledat politickou Evropu, nám bohatě stačí Evropa ekonomická.

HN: Jakou roli hraje ve vnímání Česka v EU prezident Václav Klaus?

Hlas hlavy státu je jistě hlasem České republiky. V evropských otázkách je Klausův hlas v posledních letech nejvíc slyšet a někdy se pak samozřejmě opomíjí, že postoj vlády samotné může být odlišný nebo umírněnější. Teď, když je u moci jeho strana, je ještě méně důvodů rozlišovat.

I Klausovi odpůrci ale uznávají, že jeho postoj, tedy thatcherovské odmítání evropské integrace, je vždy konsistentní, a že právě on formuluje českou debatu o EU. Vůči němu se ostatní musejí definovat.

Autor: Radek Honzák, Robert Břešťan, Jan Sochor

Sdílet tento příspěvek