Česko je na Schengen připraveno, řekli němečtí poslanci

04.05.2007
Česká republika úspěšně absolvovala přípravy na vstup do schengenského systému bez hraničních kontrol a obavy ohledně blízkého termínu vstupu jsou neopodstatněné. Shodli se na tom včera v Praze zástupci zemských sněmů Saska a Braniborska, dvou německých spolkových zemí. V Praze jednali s pracovníky ministerstva vnitra.

„Česká republika je na vstup dobře připravena po právní, personální i technické stránce,“ řekla novinářům poslankyně saského parlamentu Cornelia Ernstová.

„Vyhledáme také saského ministra vnitra, který usiluje o pozdější vstup nových států, a budeme požadovat dodržení termínu,“ dodala. Zároveň uvedla, že ministrovi navrhne zorganizování podobného semináře v Německu přímo pro poslance zemského sněmu, aby již neměli další námitky.

„Po naší schůzce se domnívám, že nezáleží na tom, zda člověk pochází ze staré či nové členské země. Všichni máme stejné problémy,“ řekla také místopředsedkyně braniborského zemského sněmu Gerlinde Stobrawová. Podle obou poslankyň již Česká republika vyřešila také problém s přesunutím policistů na jiné pozice tak, aby neztratili svá místa.

Česká republika a další země by do schengenského prostoru měly vstoupit koncem letošního roku.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek