Výbuch plynovodu na Ukrajině přerušil dodávky do Evropy

07.05.2007
Náhlá exploze v Kyjevské oblasti poškodila zhruba 30 metrů plynovodu. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Ukrajinský plynovod zachvátil po výbuchu oheň

Výbuch zničil jeden z hlavních tranzitních plynovodů na Ukrajině, který dodává ruský plyn do Evropy, oznámilo ukrajinské ministerstvo pro zvláštní události. To dále uvedlo, že zhruba 30 metrů plynovodu vedoucího z Urengoj přes Pomary do Užgorodu bylo explozí poškozeno.

K výbuchu došlo ve 14:20 (11:20 GMT) v oblasti Kyjeva a v současné době nejsou hlášeny žádné zraněné osoby. Mluvčí ministra Ihor Kroll sdělil, že není schopen potvrdit nebo odmítnout zprávy o tom, zda dodávky plynu do Evropské unie byly přerušeny. Mluvčí dále řekl, že byl aktivován pomocný systém, ale odmítl sdělit podrobnější informace, zda bude mít událost negativní vliv na dodávky plynu západním evropským zemím. Podle jeho slov experti v současné době pracují na části plynovodu v blízkosti vesnice Luka a snaží se zjistit příčinu výbuchu.

Plynovod Urengoj-Pomary-Užgorod je jeden ze tří hlavních, které dopravují plyn do Evropské unie. Ta znamená pro Rusko největšího obchodního partnera.

Ukrajinský státní podnik Ukrtransgaz vzápětí vydal prohlášení, v němž ubezpečuje odběratele v Evropské unii, že žádné výpadky v dodávkách nehrozí. Plyn může být dodáván dalšími větvemi poměrně husté sítě plynovodů. Dodáván může být v případě potřeby i z některého z podzemních zásobníků o značné kapacitě. „Ukrajina splní své závazky v přepravě přírodního plynu do Evropy,“ citovala agentura AP z prohlášení podniku.

Také ruská státní společnost Gazprom, která ovládá veškerý ruský export plynu, ujistila, že žádné výpadky dodávek nehrozí.

Obdobné ubezpečení poskytla i česká odbočka plynárenské společnosti RWE. „Výbuch plynovodu aktuálně neohrožuje dodávky zemního plynu, zákazníci v Česku se nemusejí obávat výpadků,“ řekl mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Díky teplé zimě a nízké spotřebě je podle něj v podzemních zásobnících dostatek zemního plynu na pokrytí několikaměsíční spotřeby. „I situace na celoevropské úrovni je pod kontrolou, máme už sjednány dodávky zemního plynu severní cestou,“ dodal Chalupský.

Východní cestou přes Ukrajinu a Slovensko proudí do Česka zhruba tři čtvrtiny všech dodávek zemního plynu. Zbytek pak ČR dováží severní cestou z Norska.

Plynovod Urengoj-Pomary-Užgorod je jednou ze tří hlavních tras, jimiž ruský plyn směřuje do Evropy. Většina dodávek ruské ropy a plynu vede přitom přes Ukrajinu.

Autor: Marek Bláha

Sdílet tento příspěvek