Brusel bude připlácet za nevyrobený cukr

09.05.2007

Evropská komise chce zatraktivnit podmínky pro pěstitele cukrové řepy, kteří se vzdají svých výrobních kvót, a uleví tak chronicky přebytkovému evropskému trhu s cukrem.

V rámci restrukturalizace trhu chce EK pěstitele motivovat například tím, že bude vyplácet dodatečnou podporu – 237,5 eura (zhruba 6700 korun) – za každou tunu kvóty, jíž se vzdají. Česko s návrhem Bruselu na další reformu cukerního trhu nesouhlasí. „Česká republika nepovažuje za vhodné návrhy na přímý vstup pěstitelů řepy do restrukturalizačního procesu,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

Komise si od nových opatření slibuje zrychlení reformy, jejímž základem je pokles zaručených cen cukru v EU během čtyř let do roku 2010 skoro o 40 procent a výrazné zlevnění cukrovky. Produkce cukru v unii má během čtyř let klesnout asi o 25 procent, tedy asi o šest milionů tun.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič k poslednímu návrhu Bruselu uvedl, že Česko bude prosazovat co nejrychlejší zrušení kvót cukru s maximální možnou liberalizací cukerného trhu se zachováním přiměřené celní ochrany vůči dovozům. „Je třeba, aby unie vzala na vědomí, že cukrovarnictví v České republice již zásadní restrukturalizací prošlo a nyní je řada na členských státech, které dosud neodevzdaly ani tunu své kvóty,“ podotkl.

Oproti původnímu plánu zatím nepostupuje reforma příliš rychle. Loni se producenti vzdali asi 1,5 milionu tun kvót, letos se hodlají vzdát asi jen 700 tisíc tun. To je méně než předpokládaných pět milionů tun. Kvůli převisu nabídky o čtyři miliony tun komise navíc už v březnu rozhodla o tom, že z trhu stáhne nejméně dva miliony tun cukru.

Evropská komise také oznámila, že pokud se producenti do roku 2010 nevzdají dostatečného objemu kvót, bude při jejich konečném povinném snižování brát v úvahu to, jaké části produkce se jednotlivé země v rámci restrukturalizace už vzdaly.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek