Unie kritizuje Česko kvůli zdanění zahraničních fondů

09.05.2007
Evropská komise v pondělí kritizovala Česko a dalších osm států Evropské unie kvůli zdanění dividend a úroků vyplácených zahraničním penzijním fondům.

Česká praxe prý umožňuje výplaty dividend nebo úroků zahraničním penzijním fondům zdaňovat více než výplaty dividend nebo úroků tuzemským penzijním fondům. To je podle komise diskriminační a po ČR požaduje vysvětlení.

Ministerstvo financí potvrdilo, že upozornění o potenciálním porušení smlouvy Evropských společenství obdrželo. „Komisi bude podáno vysvětlení ve stanovené lhůtě, avšak v této přípravné fázi řízení by bylo předčasné přijímat jakékoliv závěry,“ sdělil Jan Očenášek z tiskového oddělení MF. „Evropské odvětví penzijních fondů si stěžovalo na vyšší zdanění penzijních fondů, pokud tyto podle Smlouvy o Evropském společenství vykonávají svá práva na přeshraniční investování,“ uvedl komisař pro otázky daní a cel László Kovács. „Komise bere tyto stížnosti vážně a rozhodla se zahájit formální šetření,“ dodal. Pokud členský stát vybírá vyšší daň od zahraničních penzijních fondů, může to tyto fondy podle Bruselu odrazovat od investic v uvedeném členském státu.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek