Bobošíková a Ouzký náhradníky výboru EP pro klimatické změny

10.05.2007
Evropský parlament schválil složení zvláštního výboru pro klimatické změny, mezi jehož 60 řádnými členy není nikdo z českých europoslanců. Náhradníky nicméně jsou Miroslav Ouzký (ODS) a nezařazená Jana Bobošíková, kteří nepatří k bojovníkům s globálním oteplováním.

Výbor, který má roční mandát, bude koordinovat práci stálých výborů týkající se klimatických změn. Během 12 měsíců připraví zprávu, která má analyzovat informace o globálním oteplování, navrhnout reakci na ně a vyhodnotit, co to bude unii stát.

Předsedou výboru je italský socialista Guido Sacconi a zprávu výboru připraví německý křesťanský demokrat Karl-Heinz Florenz.

Právě Florenze nahradil Ouzký začátkem roku v čele výboru pro životní prostředí v rámci přesunů vyvolaných změnami ve vedení parlamentu. Ouzkého zvolení ale předcházely pochyby některých poslanců o jeho „ekologické“ kvalifikaci a o jeho názorech na globální oteplování. Při pozdějším rozhovoru s novináři odmítl, že by kdy popíral podíl lidí na klimatických změnách, ale přesto se vyjadřoval opatrně. „Nejsem v tomto směru odborník, ale odborníci vyslovují důrazná varování a politici by jim měli naslouchat,“ prohlásil.

Jana Bobošíková pak ve svých vystoupeních v EP vliv člověka na klimatické změny přímo popírá. „Ke klimatickým změnám dochází miliony let a docházet k nim samozřejmě bude i nadále, proto nesdílím přesvědčení, že člověk může svou běžnou činností pozměnit planetární děje. Takový názor považuji za arogantní antropocentrismus,“ prohlásila letos v lednu.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek