Česko si chce v Bruselu stěžovat na „temelínské“ blokády hranic

11.05.2007
České diplomacii došla trpělivost s protesty rakouských protitemelínských aktivistů, kteří pravidelně blokují hraniční přechody. Pokud aktivisté dnes zcela zablokují dopravu na česko-rakouských přechodech, bude si ministr zahraničí Karel Schwarzenberg stěžovat na schůzce ministrů zahraničí EU.

Protitemelínští aktivisté z hornorakouské organizace Atomstopp reagovali prohlášením, že všech dvanáct přechodů zablokují podle plánu.

Zablokování hranic podle české diplomacie značí porušení jedné ze základních svobod EU – volného pohybu osob.

Rakouští odpůrci Temelína v posledních týdnech stupňují blokády co do počtu blokovaných hraničních přechodů i co do délky trvání blokád.

Česká diplomacie přijala zprávu o další chystané akci s politováním. „Rakouské úřady opakovaně umožňují, aby pro vyjádření názoru jedné názorové skupiny byla volena nemístná forma blokád hraničních přechodů,“ stojí v prohlášení ministerstva.

Aktivisté tvrdí, že blokují dopravu protože Česko porušuje dohody z Melku. Chtějí také donutit rakouskou vládu, aby podala na Česko mezinárodní žalobu.

Pro to, aby se o blokádách hovořilo na evropské úrovni, se vyslovil i vicepremiér pro EU Alexandr Vondra (ODS). „Asi nazrává čas, že budeme muset tu otázku přenést i na evropské hřiště. Přenést to téma do evropské diskuse, trošku bouchnout do stolu,“ řekl Vondra v rozhlasové stanici Frekvence 1.

V uplynulých dvou měsících aktivisté počet blokovaných přechodů postupně zvyšovali a v poslední době prodloužili trvání některých blokád na více než předtím obvyklou jednu hodinu. Kromě toho byly blokády přesunuty ze středečního dopoledne na páteční odpoledne, kdy mohou způsobit podstatně větší dopravní problémy.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek