Brusel posoudí euro pro Maltu a Kypr

14.05.2007
Evropská komise bude tento týden s největší pravděpodobností souhlasit s tím, aby Malta a Kypr přijaly od 1. ledna 2008 euro.

Rozhodnutí padne 16. května a ve stejný den by podle diplomatických zdrojů měla s doporučením pro vstup obou zemí do eurozóny přijít i Evropská centrální banka. Poslední „posvěcení“ se pak Maltě a Kypru dostane na zasedání ministrů financí eurozóny v červenci.

Všeobecná očekávání o rozšíření zóny, kde se platí evropskou společnou měnou, na 15 členských států EU podporuje i poslední hospodářská prognóza, kterou v pondělí vydala Evropská komise. Inflace na Maltě by letos měla činit 1,4 procenta a na Kypru 1,3 procenta, což bohatě postačuje pro splnění takzvaného inflačního kritéria.

Problémy však obě země nemají ani s deficitem veřejných financí, který letos dosáhne 1,4 procenta HDP na Kypru a 1,6 procenta HDP na Maltě. Tříprocentní hranici tak ani jedna ze zemí nepřekračuje, na rozdíl od toho, co komise pro letošek odhaduje například pro ČR.

Jediným, čím se obě země vymykají, je celkový státní dluh, který v obou případech výrazně překračuje 60 procent, což je nad hranicí, kterou EU připouští.

Toto kritérium však přijetí evropské společné měny neodvrátí, protože je považováno jen za doplňkové a již v minulosti euro přijaly země, které jsou zadluženy ještě daleko více. Dluh Malty a Kypru navíc postupně klesá. Dobrou zprávu pro Malťany a Kypřany ohlásí příští středu eurokomisař Joaquín Almunia.

Očekává se, že rovněž oznámí uzavření procedury pro překročení povoleného schodku veřejných financí v Německu, Řecku a právě na Maltě.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek