Petr Fischer: Kalouskova „eurokultivace“ ODS

14.05.2007
Eurem bychom mohli platit od roku 2012, oznámil ministr financí Miroslav Kalousek a odstartoval tak diskusi, k níž se vláda Mirka Topolánka zavázala v programovém prohlášení.

„Do poloviny roku 2007 vláda v široké odborné a politické diskusi projedná a schválí tzv. Národní plán zavedení eura,“ píše se v programu vlády. Do poloviny června je ještě čas, ale těžko si představit, že se stihne několik veřejných diskusí na parlamentní i neparlamentní půdě.

Poklidné reformy

Ekonomové euro probírají permanentně, politici ale na toto téma mnoho neřekli. Vláda Jiřího Paroubka se sice dohodla s ČNB, že vhodný termín pro přijetí eura by byl rok 2010, ale to se stalo v době, kdy kabinet (s účastí lidovců) už musel vědět, že nemá šanci splnit maastrichtská kritéria.

Kalouskův návrh na přijetí eura v roce 2012 je konzervativní, a to nejen proto, že sousední Slovensko, stále významný obchodní partner Česka, bude v té době eurem zřejmě platit už několik let. Chce-li ministr financí, jak říká, využít pevného termínu pro euro jako biče na hospodaření vlády, která by se už nemohla chovat populisticky a byla by nucena reformovat veřejné rozpočty stůj co stůj, je zřejmé, že tato reforma nebude rychlá a ostrá. Kalouskův termín předpokládá, že k přivedení rozpočtových schodků pod kontrolu maastrichtských pravidel dojde až v roce 2010, tedy na konci funkčního období Topolánkovy vlády.

Současný rozpočtový schodek se pohybuje kolem čtyř procent HDP. Pokles o jeden procentní bod, který ekonomové považují za minimální roční tempo úspěšných reforem, bude rozložen do tří let. Kalouskův návrh tak znovu dokládá, že Topolánkova vláda nebude riskovat a doufá, že ke stabilizaci veřejných financí dopluje pomalu, bez větších konfliktů. Je to tradiční, opatrnický postup, nic nového. Zpochybňuje ale premisu, z níž dle premiéra vychází potřeba reforem, a tím je údajný katastrofální stav veřejných financí. Pokud by tomu tak bylo, musela by vláda kvaltovat, a ne si ve všem dávat na čas.

Pevný politický rámec, který pro zavedení eura žádá lidovecký ministr financí, bude užitečný, když jej podpoří i opozice. Pokud se ČSSD přihlásí k tomu, co tvrdila minulé čtyři roky, je podpora hotová věc. Komplikovanější bude přesvědčit občanské demokraty, kteří neradi zařazovali otázku eura do programu vlády. Podaří-li se ODS přesvědčit, bude to poprvé, co tato strana řekne euru jasné ANO!

Malá politická revoluce

Pozice ODS k přijetí eura byla dosud vlažná, váhavá a rozporuplná. Zejména Vlastimil Tlustý, Martin Říman a Jan Zahradil vyjadřovali velké pochybnosti. Jestli kompromisně naladěný premiér přesvědčí ODS o užitečnosti Kalouskova návrhu, bude to pro českou politickou scénu malá revoluce.

Topolánkova vláda zrozená z pervertované politické kultury by tak přinesla první zisk v podobě proměny ODS směrem k pozitivnějšímu evropskému naladění. Bude-li kultivace ODS, která ve vládě musí v problémových otázkách konečně přiznávat barvu, jediným přínosem Topolánkovy vlády, má možná opravdu smysl držet jí ještě nějakou dobu palce. petr.fischer@economia.cz

Autor: Petr Fischer

Sdílet tento příspěvek