Impérium a ti druzí

Impérium a ti druzí
Rusko, Polsko a moderní dějiny východní Evropy
Andrzej Nowak
Nakladatel CDK 2010

Kniha Impérium a ti druzí Andrzeje Nowaka je fascinujícím průřezem moderními dějinami středovýchodní Evropy, v němž se neustále střídají perspektivy imperiálního centra (Moskvy a Petrohradu) a jeho „západních periferií“.

ANOTACE

Publikace představuje výběr esejů uznávaného odborníka na tento region a průkopníka pohledu na jeho dějiny z hlediska tzv. „imperiologie, polského historika Andrzeje Nowaka.

První část je věnována historii i současnosti ruského uvažování o vztahu k „Západu, o místě a dějinné roli impéria a o paradigmatech ruské politiky vůči „blízkému zahraničí.

Druhá část zahrnuje tři studie „imperiální praxe carského Ruska 18. a 19. století. Poskytuje jedinečné a ilustrativní vhledy do příběhů lidí – jak obětí, tak budovatelů impéria – a míst rozesetých na obrovském prostoru mezi Vladivostokem a Vislou.

Poslední sekce knihy se vyznačuje opačnou perspektivou – jde o analýzu role a politiky Polska směrem k východu a jeho opakovaných pokusů o vytvoření alternativního geopolitického řešení pro prostor středovýchodní Evropy.

Andrzej Nowak: Impérium a ti druzí. Rusko, Polsko a moderní dějiny východní Evropy, vydání první, překlad: Jan Baron, brožovaná vazba, 264 stran, CDK 2010.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality