Skoro polovina lidí neví, co jsou to strukturální fondy

16.05.2007
Zástupci společnosti STEM ve středu na ministerstvu pro místní rozvoj prezentovali výsledky série výzkumů povědomí široké veřejnosti o problematice evropských fondů, kterou zadalo ministerstvo pro místní rozvoj.

V letech 2004-2006 provedla společnost STEM ve spolupráci se společností UTRIN sérii tří reprezentativních výzkumů povědomí široké veřejnosti o problematice evropských fondů doplněnou o sekundární analýzu komunikace o fondech EU. Zadavatelem výzkumů a analýz bylo ministerstvo pro místní rozvoj. Zástupci společnosti STEM ve středu na ministerstvu pro místní rozvoj prezentovali výsledky.

Výsledky opakovaně svědčily o tom, že názory veřejnosti na fondy EU a na praxi využívání prostředků z těchto fondů se formují na pozadí převážně pozitivního vztahu občanů ČR k Evropské unii. Více než polovina obyvatel Evropské unii důvěřuje, bezmála dvě třetiny by v loňském roce hlasovaly pro naše přistoupení k EU.

Informovanost české veřejnosti o fondech EU je diferencovaná. Více než polovina občanů (57 %) zná alespoň z doslechu pojem „strukturální fondy“, což přestavuje v porovnání s dřívějšími lety vzestup. Dobrou orientaci v problematice fondů EU však deklaruje během celého tříletého období jen úzká skupina občanů – devět procent populace od 18 let (a jisto si je svou dobrou orientací jen jedno procento).

Slyšeli jste někdy o strukturálních fondech?

Zdroj: STEM

Necelá třetina lidí si dokáže vzpomenout na nějaký konkrétní projekt, opatření či stavbu financovanou z evropských fondů. Nejčastěji jde o dopravní stavby (dálnice, silnice, mosty), dále opravy památek, ekologické stavby, projekty ve školství a ve veřejné dopravě, cestovní ruch a místní rozvoj.

Z hlediska komunikace je důležité, že pomoc EU směřovaná do ČR není pro českou veřejnost nezajímavým tématem – zájem o ně projevuje více než polovina občanů (58 %). V porovnání s předchozími lety se ovšem naznačuje jistý odliv zájmu. Zájem o informace o fondech EU projevuje většina občanů – asi polovina si myslí, že by si chtěla hodně otázek v souvislosti s možnostmi získání prostředků z fondů vyjasnit, a dvě třetiny by si se zájmem přečetly srozumitelně napsanou brožuru o fondech, pokud by se k ní dostaly.

Dominantními zdroji informací o fondech EU jsou, podle výpovědí občanů, televizní vysílání a periodický tisk. Lze se tedy domnívat, že převážně jde o informace obecné a o některých zajímavých příkladech, nikoli informace podrobné nebo instruktivní. Televize je přitom považována i za nejzajímavější zdroj.

Pro lidi hlavně byrokracie

Mínění české veřejnosti o praxi poskytování a využívání prostředků z fondů EU je poměrně skeptické až kritické. Naprostá většina občanů – osm z deseti – se domnívá, že ucházet se o pomoc z fondů EU je natolik administrativně náročné, že to mnoho zájemců odradí. Téměř stejně velká část veřejnosti má za to, že naše republika není schopna vlivem různých okolností využívat mnoha možností, které fondy EU poskytují. Čtyři z deseti lidí si myslí, že otázkami okolo využívání fondů EU se u nás zabývají dobří odborníci.

Ucházet se o pomoc z fondů EU je natolik složité, že to mnoho lidí odrazuje

Zdroj: STEM

Převážně kritický pohled veřejnosti je nasměrován i na ministerstva, která plní svou roli v procesu poskytování prostředků z fondů EU. Jen zhruba třetina občanů (35 %) souhlasí (a převážně „spíše“, tedy s výhradami) s tím, že tato ministerstva se snaží, aby svými službami a informacemi napomohla k využití prostředků z EU.

Jako prioritu pro investiční prostředky z EU občané vnímají stejně jako v předešlých letech oblast nezaměstnanosti a sociálních otázek. V této souvislosti je zajímavé, že MPSV je jmenováno jako ministerstvo, které má na starosti poskytování prostředků z fondů EU, poměrně zřídka. Občané sice ostře pociťují naléhavost nezaměstnanosti a sociálních otázek a přejí si jejich řešení, ale povědomí o Evropském sociálním fondu nemají.

Autor: David Havlíček, MMR

Sdílet tento příspěvek