Desítkám evropských savců hrozí vyhynutí

23.05.2007
Hlavními důvody úbytku živočišných druhů jsou podle vědců odlesňování, znečišťování a nadměrné využívání zemědělské půdy.

Desítky evropských savců mohou vymizet, pokud nebudou přijata bezprostřední opatření na jejich ochranu. Do kategorie ohrožených druhů spadá patnáct procent z 231 savců, kteří žijí v Evropě, uvádí včera zveřejněná šedesátistránková zpráva Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN). Její zpracování zadala Evropská unie.

„Tato nová studie ukazuje, že stav mnoha druhů evropských savců se nebezpečným tempem snižuje,“ komentovala studii Julia Martonová-Lefevreová, ředitelka IUCN.

Mezi savci, kteří mohou brzy zcela vymizet, jmenují vědci rysa pardálového, sajgu tatarskou, velrybu černou a tuleně středomořského. Hrozí jim osud králíkovi podobné pišťuchy středozemní či pratura, tedy předchůdce domestikovaného dobytka.

Tyto druhy již nenávratně zmizely. A plejtvákovec šedý se ztratil z evropských vod, přežívá už jen v Tichém oceáně.

Mořští tvorové jsou ještě o něco více ohroženi než suchozemští savci. Ohrožuje je navíc i příliš hustá říční doprava.

Mezi evropskými státy, kde je riziko vymírání nejvýraznější, zmiňuje zpráva dvě nové členské země Evropské unie – Rumunsko a Bulharsko. Zčásti je to ale ovlivněno i tím, že právě na Balkáně dnes ještě přežívá v rámci Evropy největší počet živočišných druhů.

Evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas soudí, že evropské země by měly přijmout rychlé kroky k ochraně životního prostředí, aby se vymírání zastavilo. Optimistickým příkladem je zubr evropský, který stál na konci 19. století také na pokraji vyhynutí. Rozsáhlá ochrana a jeho postupný návrat do divoké přírody umožnily nový růst jeho populace. „I nyní máme možnost nepříznivý trend zvrátit,“ říká Martonová-Lefevreová.

Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz.

Autor: Hospodářské noviny

Sdílet tento příspěvek