EP podpořil právo pacienta na úhradu zdravotní péče

23.05.2007
Evropský parlament odhlasoval zprávu podle níž mají pacienti nárok na proplacení ambulantních služeb bez předchozího souhlasu pojišťovny kdekoliv na území Evropské unie. U plánované hospitalizace je však třeba konzultace s pojišťovnou.

Závěry zprávy se shodují i s některými rozhodnutími Evropského soudního dvora, europoslanci však žádají Evropskou komisi, aby závěry zahrnula i do evropské legislativy.

„Tato práva některé země nerespektují – například Velká Británie svým občanům péči v zahraničí neproplácí v plné míře nebo vůbec,“ sdělila europoslankyně a bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová. Podle ní je odstraňování překážek pro přeshraniční poskytování zdravotních služeb „červeným hadrem“ pro ty politiky, kteří nevědí, jak zdravotní systémy fungují. Tvrzení parlamentních odpůrců zprávy, že jde o zásah do pravomocí členských států, však označila za nesmyslné.

Parlament rovněž volá po zvýšení důvěryhodnosti zahraničního zdravotnictví. „Klíčem jsou akreditace nemocnic a ambulancí a právo na informace,“ řekla Roithová. Bude-li mít podle ní pacient informaci, zda zahraniční zařízení je akreditováno, a tudíž dodržuje národní či mezinárodní standardy kvality, získá tak údajně větší jistotu, že bude bezpečně ošetřen i bez znalosti cizího jazyka.

Řešení současného legislativního „vakua“ podle mnohých europoslanců spočívá v tom, aby byly zdravotní služby znovu zahrnuty do směrnice o službách, z níž byly vyloučeny. Proti jsou však socialisté, kteří sice zprávu o „důsledcích vyjmutí zdravotnických služeb z působnosti Směrnice o službách“ vypracovali, ale místo „znovuzačlenění“ požadují samostatnou směrnici.

Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek