Kasparov spokojen: EU se postavila Rusku

23.05.2007
Prominentní kritik ruského prezidenta Vladimira Putina slavný šachista Garri Kasparov na půdě Evropského parlamentu chválil EU za její pevný postoj při nedávném summitu EU-Rusko v Samaře.

Opoziční předák Kasparov přijel do EP na pozvání jeho předsedy Hanse-Gerga Pötteringa. Ten zdůraznil, že povinností poslanců je podpořit všechny, kdo bojují za demokracii a za základní lidská práva.

Podle Kasparova bylo důležité, že EU na summitu s Ruskem „hovořila jedním hlasem“ a že ze strany německé kancléřky Angely Merkelové a předsedy EK Josého Barrosa padla na adresu Putinova Ruska „silná slova“. „Evropská unie by měla ve svém postoji zůstat pevná,“ řekl Kasparov na tiskové konferenci.

Kasparov stojí v čele opoziční platformy Jiné Rusko a už koncem dubna ve Vídni vyzval Západ, aby přestal před „cynickým režimem“ ruského prezidenta strkat hlavu do písku a začal jasně kritizovat jeho nedemokratické postupy.

Ruský prezident, který je právě na oficiální návštěvě Rakouska, by měl podle Kasparova „čelit určitému množství nepříjemných otázek“ Západu, které se týkají dodržování lidských práv v Rusku.

Během summitu v Samaře kancléřka Merkelová hájila právo opozice vyjádřit svůj názor během protiputinovské demonstrace, kterou se předtím pokusila policie rozehnat. Kasparov spolu s dalšími zástupci opozice byl zadržen už v Moskvě, když na tuto demonstraci mířil.

Summit EU-Rusko minulý týden podle očekávání nevyřešil rozpory mezi Moskvou a unií, které se týkají například zákazu dovozu polského masa do Ruska nebo problémů Litvy a Estonska. Předseda EK Barroso zdůraznil solidaritu v rámci EU a řekl, že těžkosti jednoho člena EU jsou těžkostmi pro celou Evropu. Tento týden se pak Barroso kriticky vyjádřil i ke stavu lidských práv v Rusku.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek