Radko Martínek: Čerpání peněz unie je ohroženo

25.05.2007
Výsledky z počátku letošního roku hovoří o tom, že se čerpání zpomaluje. Z osmi operačních programů zaostává za plánovaným plněním pět. Celková ztráta u těchto pěti programů oproti plánu činí 981,3 milionu Kč. Bohužel jsou mezi těmito pěti programy i ty, které nejvíce čerpaly v minulém roce zálohu. O to bude jejich situace v letošním roce složitější.

Česká republika může být spokojena s čerpáním evropských peněz v roce 2006. Nejenom že vyčerpala z evropských fondů více peněz než do rozpočtu EU zaplatila, ale zároveň také vyčerpala celou dotaci zúčtovatelnou v roce 2006. Tento úspěch byl vyvolán dlouhodobou a systematickou prací předkladatelů projektů, ale také ministerských úředníků. Dosáhli jsme ho jen proto, že práce plynule pokračovaly bez ohledu na změnu vlády.

Čerpání „na dluh“

Tento úspěch byl ovšem umožněn také díky tomu, že operační programy, pokud nestačily vyčerpat veškeré prostředky, použily na dokrytí dotace zálohu poskytnutou EU. To samo o sobě není nic špatného. Znamená to však, že úsilí v letech 2007 a 2008 musí být ještě intenzivnější. V těchto letech musí řídící orgány operačních programů vyčerpat nejen finanční prostředky určené na zúčtování s EU, ale také použitou zálohu.

Pokud se urgentně nepřijmou rázná opatření, může se stát, že Česká republika nevyčerpá v letošním roce přidělená eura. Vzhledem k tomu, že s největší pravděpodobností letos nezačneme čerpat finanční alokaci na období 2007 až 2013, hrozí aktuální nebezpečí, že Česká republika zaplatí do EU víc, než od ní dostane.

Nerozumím také příliš tvrzení ministra Čunka o tom, že je chybou „přezávazkování operačních programů“, tedy že je podepsáno více smluv s příjemci, než je k dispozici peněz EU. Materiály o čerpání, které vydává ministerstvo pro místní rozvoj, o ničem takovém nehovoří. Upozorňuji, že s velkou pravděpodobností, čím více se bude blížit konečný termín čerpání alokace na léta 2004 až 2006, bude z jednotlivých programů „vypadávat“ stále více projektů, které mají podepsanou smlouvu, ale nebudou splňovat podmínky čerpání. Republice hrozí, že tyto projekty nebude čím nahradit, a peníze z EU tak budou nenávratně ztraceny.

Chlubíme se, ale…

Česká republika se oprávněně chlubí, že při čerpání evropského fondu SAPARD vyčerpala jako jediná v Evropě stoprocentně celou přidělenou částku. Bylo toho dosaženo jedině díky tomu, že vláda pod vedením ČSSD připustila do realizace více projektů, než byla celková alokace a projekty navíc pak za zhruba 300 miliónů doplatila z národních zdrojů. Je škoda každého eura, které Česká republika může čerpat a nevyčerpá. Proč se dnešní vláda chová jinak?

Autor je stínový ministr pro místní rozvoj (ČSSD)

Autor: Radko Martínek

Sdílet tento příspěvek