Američané v europarlamentu přesvědčovali o raketové obraně

05.06.2007
Šéf americké Agentury pro raketovou obranu Henry Obering a čelný představitel ministerstva obrany USA Kenneth Adelman přesvědčovali poslance Evropského parlamentu o důvodech pro rozmístění protiraketových základen v České republice a v Polsku. Řekl to nizozemský socialistický poslanec Jan Marinus Wiersma. Spojené státy podle něj podcenily odpor, jaký takové plány mohou vyvolat.

USA jsou stále přesvědčeny o vážnosti hrozeb, především ze strany Íránu, řekl Wiersma, který se setkání zúčastnil za socialistický klub v EP spolu se zástupci velkých frakcí v parlamentu. Američané zopakovali argument, že základny nejsou namířeny proti Rusku, a uvedli, že nerozumí reakci ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten oznámil, že zvažuje kvůli štítu namíření ruských raket na cíle v Evropě.

Podle Wiersmy bylo z debaty patrné, že Američané důkladně sledují debaty v parlamentu o protiraketové obraně. Myslím, že podcenili odpor, jaký mohou takové plány vyvolat, především v západoevropských zemích, řekl nizozemský poslanec.

Europoslanci už debatovali v plénu EP o základnách koncem března. Většina se jich stavěla proti protiraketovému štítu. Pro byli zejména polští poslanci.

Podle Wiersmy skepse jeho poslanecké skupiny pramení z různých faktorů – jak základny ovlivní vztahy s Ruskem a zda nepovedou ke zbytečnému zbrojení. Připomněl také pochyby ohledně toho, zda celý systém bude vůbec fungovat. Stále je také možné dosáhnout politického řešení s Íránem a Severní Koreou, dodal.

Po odmítavých reakcích Ruska a rozpacích v některých evropských zemích i vzhledem ke skepsi veřejnosti v ČR i Polsku cestují američtí představitelé v posledních měsících intenzivně po Evropě a vysvětlují důvody pro základny. Obering by se měl zúčastnit koncem června slyšení zahraničního výboru EP věnovaného protiraketovému štítu. Základny jsou i jedním z témat dnešní návštěvy amerického prezidenta George Bushe v Praze.

Autor: Marek Bláha, čtk

Sdílet tento příspěvek