EU varuje Čínu možným zavedením obchodních omezení

12.06.2007
Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson varoval Peking, že mohou být přijata nová opatření na zpomalení rychle rostoucího čínského exportu do Evropské unie.

“Nevylučujeme možnost zavedení obranných obchodních nástrojů nebo použití ochranného mechanismu Světové obchodní organizace (WTO),” řekl Mandelson pro mezinárodní deník International Herald Tribune den před setkáním s čínským ministrem obchodu Po Si-lajmem. Eurokomisař však nespecifikoval produkty, kterých by se opatření mohla týkat.

EU vyjádřila znepokojení v souvislosti s čínským vývozem ocelových výrobků a má také obavy z možného nárůstu dovozu textilních výrobků do 27 zemí EU poté, co koncem roku vyprší platnost smlouvy o vývozních kvótách. Eurokomisař dále uvedl, že obchodní deficit EU s Čínou může v tomto roce vzrůst na 170 miliard eur oproti 128 mililardám zanzamenaným v roce 2006, přičemž takový schodek není podle něho přípustný.

Mandelson se v úterý setká s ministrem Po Si-lajem, přičemž chce mluvit o tom, že Peking dělá velmi málo v oblasti ochrany duševního vlastnictví stejně jako v omezování zahraničních investic.

Autor: Marek Bláha, Sme.sk

Sdílet tento příspěvek