Franco Frattini: Česko vstup do „Schengenu“ stihne

15.06.2007
Místopředseda Evropské komise Franco Frattini, do jehož kompetence patří oblast spravedlnosti, vnitra a bezpečnosti, přijel do Prahy jednat mimo jiné o reformě Evropské unie, euroústavě a schengenské spolupráci. S českými politiky mluvil i o vízech do USA, která označil za „nepřijatelná“.

HN: Jste přesvědčen, že Česká republika za pár měsíců vstoupí do Schengenského prostoru a do konce letošního roku zmizí hraniční kontroly?

Myslím si, že ano. Teď vyhodnocujeme situaci v jednotlivých státech. Vyslal jsem mise do terénu, i na letiště v Praze. Druhá mise pojede na letiště v Brně na počátku září. Řekl bych, že Česko plní své závazky dobře. V oblasti bezpečnostních opatření i pokud se týká výcviku policistů. Přestože ještě nemohu oficiálně zveřejnit, k čemu došli mí specialisté, myslím, že Češi splní vše, co je nutné.

HN: To, že Česko plní závazky, ještě neznamená, že je připraveno…

Česká republika zavádí veškerá nutná opatření podle plánu. My jsme vypracovali velmi přísný plán a Česko se ho zatím drží. Je samozřejmě velmi důležité, aby Česko pokračovalo v tomto tempu až do listopadu. Konečné slovo bude mít Rada ministrů, která se sejde právě v tomto měsíci.

HN: A co druhá strana? Česko možná všechno splní, ale bude připraven Schengenský informační systém SIS? Hodně se hovořilo o technických problémech jeho druhé generace…

Teď počítáme s využitím systému SIS one4all. (Vylepšená verze databáze údajů, kterou využívají stávající státy Schengenského prostoru, jejíž kapacita je však omezená – pozn. red.) Jde o přechodné opatření, ke kterému musíme sáhnout, aby bylo možné zrušit vnitřní hranice do prosince. Zároveň ale podporujeme členské státy, aby zaváděly SIS 2. Později, v lednu nebo v únoru, budu hodnotit připravenost tohoto systému. Před pár dny, na schůzce ministrů vnitra, jsem říkal, že můj plán je přejít na SIS 2 v polovině prosince 2008.

HN: Jak to vypadá se Slovenskem? Bude také připraveno, nebo hrozí, že mezi Českem a Slovenskem budou hranice?

To by byla tragédie. Pro Českou republiku i pro Evropu jako celek. I vzhledem k politickým dopadům takového vývoje. Mám dojem, že Slovensko stupňuje úsilí, aby splnilo veškeré požadavky. Slovenský ministr vnitra mě nedávno informoval například o připravenosti technického propojení hraničních přechodů. Rozhodl jsem se ale, že na Slovensko pojedu na počátku podzimu, abych jim dal dostatek času na přípravu, a pak se mohl přesvědčit, jak na tom jsou.

HN: Řekl jste, že je nepřijatelné, aby Spojené státy a Kanada trvaly na vízové povinnosti vůči novým členským zemím Evropské unie. Dělá EU a konkrétně komise dost pro to, aby severoamerické země víza zrušily?

Pokud jde o Spojené státy, tak teď záleží především na Kongresu. Zákonodárci mají na stole nový zákon, který by měl, podle mých informací, překlenout rozdíly mezi starými a novými členskými zeměmi tím způsobem, že by všichni občané EU vyplňovali elektronický dotazník dva dny před odletem. Podobný model využívá Austrálie a funguje bez problémů.

HN: Bylo by to přijatelné pro Evropskou unii? Lidé ve starých členských zemích nic podobného vyplňovat nemusí…

Někteří kolegové ze starých členských zemí asi nebudou šťastní, ale nemyslím, že by používání automatického elektronického dotazníku byl nějaký obrovský problém. Nemohu mezinárodnímu partneru, jakým jsou Spojené státy, vnucovat, jak by měl kontrolovat lidi, kteří přijíždějí ze zahraničí. Nepřijatelný je ale nerovný přístup k členským zemím unie. Já sám mohu také prozkoumat možnost zavedení podobného opatření pro osoby, které cestují ze Spojených států do Evropy.

HN: Evropská komise poslala dopis do amerického Kongresu, ve kterém psala, že iniciativa nových členských států na zrušení víz jde proti zájmům unie. Čeští diplomaté si stěžovali, že to ohrožuje české zájmy. Proč to komise udělala?

Já jsem neřekl, že to je proti zájmům unie, ale že to je kontraproduktivní. A přesně to mi řekl i český ministr vnitra Langer. Řekl, že souhlasí s touto strategií a souhlasí s tím, aby se opatření a iniciativy přijímaly na evropské úrovni.

HN: Radil byste tedy Čechům, Polákům nebo Maďarům, aby vyjednávání o vízech s Američany nechali na Evropské komisi?

Jednoznačně ano. A ministři to potvrdili v Lucemburku – souhlasí s návrhem komise.

HN: Česká republika byla velmi kritická vůči evropské ustavní smlouvě. Myslíte, že z Prahy odjedete s přesvědčením, že Češi nebudou na summitu v Bruselu příští týden blokovat dohodu o novém unijním uspořádání?

Bude záležet na tom, o jakou dohodu půjde. Je nepochybné, že kdyby německé předsednictví přišlo se stejnou smlouvou, jaká byla podepsána v Římě v roce 2004, Česká republika by se postavila proti. Ale jsem si téměř jistý, že to tak nebude. Myslím si, že kancléřka Angela Merkelová předloží velmi vyzrálý návrh, který vezme v potaz veškeré výhrady jednotlivých zemí.

/Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz/

Autor: Jan Bumba

Sdílet tento příspěvek