Vondra: ČR souhlasí s Polskem. V EU je potřeba změnit systém hlasování

18.06.2007
Český vicepremiér po zasedání ministrů zahraničí EU v Lucemburku vyjádřil podporu polskému požadavku na změnu rozdělení hlasů v Evrospké unii. Varšava si reformu klade jako podmínku pro zahájení jednání o euroústavě tento týden.

Česká republika nadále podporuje polský požadavek změnit rozdělení hlasů v Evropské unii, kterým Poláci podmiňují svůj souhlas s novou unijní smlouvou. Novinářům to v Lucemburku řekl český vicepremiér Alexandr Vondra.

Podle něj se při nedělním zasedání ministrů zahraničí podařilo vyřešit několik problémů, které zůstávaly otevřené před summitem EU, jenž začne ve čtvrtek. Stále však zbývají zhruba tři otázky – Charta základních práv, nadřazenost evropského práva a rozdělení pravomocí mezi unii a státy.

Německo, které unii v současnosti předsedá, přitom původně vymezilo pro summit šest témat „k diskusi“ – symboly EU (vlajka a hymna); otázka, zda by měla být výslovně zmíněna nadřazenost evropského práva; Charta základních práv; evropská zahraniční politika; rozdělení pravomocí mezi unii a státy; úloha národních parlamentů.

Vondra: Existuje více návrhů, které mohou ovlivnit konečnou podobu euroústavy

„Už jsem si vyčistil program na sobotu,“ naznačil Vondra, že summit plánovaný jako dvoudenní se nejspíš protáhne.
Český vicepremiér upozornil, že existují i další návrhy, které ještě mohou ovlivnit finální podobu unijní smlouvy. Jedním z nich je holandský návrh, který požaduje více pravomocí pro národní parlamenty a s nímž Češi souhlasí. Najít kompromis v tomto bodě však nebude tolik komplikované jako u polského návrhu na změnu rozdělení hlasů mezi členské státy.

„I tady věříme v kompromis, ale to neznamená kapitulaci,“ řekl Vondra. Podle něj Česko rovněž nechce, aby Poláci skončili kvůli svému postoji v EU izolováni. Vyhrožování odvetou ze strany například Evropské komise v případě, že by jednání nakonec skončila krachem, ale odmítá. „Doufám, že slovo odveta nemá EU ve svém slovníku. My ho tam nemáme,“ doplnil.

Pokud se ovšem unie na nové smlouvě nedohodne, nevidí Vondra žádnou alternativu. „Žádný plán B neexistuje“ řekl. Na otázku, zda hodlá za změnu hlasovacího systému „zemřít“ jako Poláci, však odpověděl odmítavě. „My jsme nikdy neřekli, že zemřeme,“ uvedl.

Premiér Mirek Topolánek po nedělním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou uvedl, že Česko podpoří polský návrh systému hlasování v EU, ale že by na unijním summitu vetovalo pouze snahy oživovat ztroskotanou euroústavu nebo případné pokusy některých států vyjednávat exkluzivní výjimky z dojednávaných pravidel.

Polsko chce řešení blízké ustanovení ve smlouvě z Nice

Polsko má zájem na řešení, jež by se příliš nevzdálilo od dosud platného ustanovení ve smlouvě z Nice z roku 2001, která Polsku v Evropské radě přisuzuje 27 hlasů, zatímco dvakrát lidnatějšímu Německu 29. Polsko navrhuje, aby se hlasy v Evropské radě „vážily“ podle druhé odmocniny počtu obyvatel jednotlivých zemí. Polsko by pak mělo šest hlasů a například Německo devět. Varšava podotýká, že už to je ze strany Polska dost velký kompromis. Berlín stejně jako podle všeho většina zemí však chce převzít systém z nedávno zamítnuté euroústavy, který se hodně vzdaluje od smlouvy v Nice a dává Polákům 38 hlasů, zatímco Němcům 82.

Kromě Česka polský požadavek žádný jiný členský stát otevřeně nepodporuje. Varšava však tvrdí, že v této otázce není v Evropě osamocena. Polské komentáře přitom hovoří kromě Česka také o Španělsku, Francii a Litvě.

Před summitem EU se ještě v Bruselu v úterý sejdou vyjednávači jednotlivých členských zemí; Vondra původně informoval, že toto rokování bude v Berlíně.

Autor: Marek Bláha, čtk

Sdílet tento příspěvek