Lomnické suchary mají ochrannou známku EU

19.06.2007
Po hořických trubičkách, budějovickém pivu a štramberských uších se ochranné známky Evropské unie dočkají i tradiční lomnické suchary.

Suchary z Lomnice jsou tak už devátou českou lahůdkou, kterou bude EU chránit. A nejsou poslední.

V nejbližší době bude Evropská komise rozhodovat o zařazení například nošovického kysaného zelí, pardubického perníku, třeboňského kapra nebo mariánskolázeňských oplatek.

Česku se zařazování regionálních specialit daří. Z devíti chráněných značek jich uspělo šest jen za poslední rok.

S výrobou sucharů začala již před téměř 200 lety firma Jína z Lomnice nad Popelkou. „Registrace značky nám zajistí, že toto označení budou moci používat jen místní výrobci z Lomnice a blízkého okolí,“ říká šéf firmy J. Jína 1810 Michal Seidl.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek