EK: Sucho a nedostatek vody hrozí i Evropské unii

19.07.2007

Nedostatek vody se ve stále větší míře týká i Evropské unie a důsledky sucha způsobily evropské ekonomice za posledních třicet let škody za asi 100 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu korun).

Unie by proto měla více šetřit vodou v domácnostech i v průmyslu, protože v Evropě jí přijde nazmar až 40 procent. Vyplývá to z návrhů, které zveřejnila Evropská komise a které mají čelit nedostatku vody v době klimatických změn.

I když je Evropa považována za oblast s dostatečnými zdroji vody, za posledních 30 let dramaticky přibylo období sucha, která jsou také čím dál intenzivnější, uvedla komise. Jedno z nejhorších období sucha postihlo v roce 2003 v unii přes 100 milionů lidí a přišlo asi na 8,7 miliardy eur.

Podle komise se situace může dále zhoršovat kvůli globálnímu oteplování a v případě, že by unie nic nedělala. „Očekává se, že důsledky nedostatku vody a sucha se zhorší kvůli klimatické změně,“ řekl komisař pro životní prostředí Stavros Dimas. Zdůraznil potřebu „udržitelného využívání vody, které je klíčové, pokud se má zajistit dost vody pro občany i průmysl“.

Podle komise je v Evropě „ohromný potenciál pro šetření vodou“. Obvykle se uvádí, že přijde nazmar asi 20 procent dostupné vody, ale poslední údaje prý ukazují, že může jít až o 40 procent.

Je tedy potřeba od základu změnit způsob, jakým se voda dodává spotřebitelům i jakým se využívá, tvrdí komise. Hlavní je podle ní stanovení „správné ceny“ za vodu, která by spotřebitele motivovala k šetření. Zpráva zdůrazňuje jednoduchá opatření, jako je instalace zařízení šetřících vodu v domácnostech – u vodních kohoutků, ve sprchách a na záchodech.

Pokud jde o průmysl, politické rozhodování by mělo považovat šetření vodou za prioritu a státy by tak měly brát v úvahu šetření a efektivní využívání vody ještě před tím, než se rozhodnou pro budování další infrastruktury. Realizaci dnešních návrhů hodla komise vyhodnotit příští rok.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek