Převzetí Agrobanky bylo v pořádku, řekl Brusel

19.07.2007
Evropská komise ukončila dlouholeté vyšetřování společnosti GE Money Bank kvůli převzetí Agrobanky.

Nucený správce v roce 1998 prodal zdravou část Agrobanky koncernu GE za půl miliardy korun a Česká národní banka do nově vzniklého finančního ústavu (s názvem GE Capital Bank) vložila 20 miliard korun. Podle komise takové jednání bylo v pořádku, přestože ve své době vzbuzovalo podezření.

„Po posouzení takové státní podpory komise dospěla ve svém rozhodnutí k závěru, že Agrobanka nebyla schopná obnovy bez zásahu státu,“ uvedla komise. To je podle ní v souladu s tehdy platnými unijními předpisy o státních podporách určených k záchraně a restrukturalizaci podniků v obtížích. „A to zejména, protože banka byla prodána cestou otevřeného, bezpodmínečného a transparentního nabídkového řízení,“ dodává v prohlášení.

Komise státní pomoc šetřila čtyři roky. Brusel sice usoudil, že většina tehdejší státní pomoci už neměla účinnost po vstupu Česka do EU v roce 2004, ale pojal podezření nad některými neomezenými nároky. Především nad částí smlouvy, která by mohla českou vládu přinutit ke zpětnému odkupu části aktiv Agrobanky.

Prodej zdravé části Agrobanky v minulosti napadala část akcionářů a provázela jej i řada žalob zpochybňujících platnost kupní smlouvy. Naposledy na jaře letošního roku likvidátor Agrobanky podal k soudu návrh na konkurz firmy a spekulovalo se i o tom, že by do konkurzu měla být zahrnuta i část GE Money Bank.

Následně ovšem dozorčí rada Agrobanky schválila nabídku GE Money, která měla výměnou za stažení několika žalob vyplatit vybraným akcionářům Agrobanky celkem 800 milionů korun. Podle vyjádření GE Money Bank celá kauza spěje ke smíru.

/Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz/

Sdílet tento příspěvek