Jak snadněji převážet zboží v unii

02.08.2007
Vyvážím zboží a potýkám se s problémy na hranicích unie. Slyšel jsem, že existují osvědčení Evropské unie, která převoz usnadní. V. Toman, Praha

Tyto dokumenty dokazují, že jste hodnověrným obchodním partnerem v rámci unie a takzvaným Oprávněným hospodářským subjektem (OHS).

Program Evropské komise, který osvědčení zprostředkuje, má zabezpečit dodavatelské řetězce při dovážení a vyvážení zboží. Je určen i skladovatelům a dopravcům. Můžete získat následující druhy osvědčení. Co vám přinesou?

Snížíte počet a intenzitu celních kontrol. Hranice společenství snáze přejedete s Osvědčením pro bezpečnost a zabezpečení. Dokument je vhodný zejména pro společnosti poskytující logistické služby spojené s dovozem a vývozem zboží. Uznávají ho neomezeně ve všech členských státech Evropské unie.

Zjednodušený postup při celním řízení. Dosáhnete ho Osvědčením pro celní zjednodušení. Budou ho uznávat všechny členské státy Evropské unie. Konkrétní zjednodušený postup bude povolovat příslušný členský stát. Již nebude posuzovat kritéria zkoumaná při vydání osvědčení. Je vhodné zejména pro dovozce, vývozce, zástupce v celním řízení nebo provozovatele celních skladů. Kombinaci obou předešlých osvědčení mohou využít například importéři a exportéři, kteří si zabezpečují všechny náležitosti spojené s vyvážením a dovážením zboží vlastními zaměstnanci. Nebo také logistické společnosti poskytující komplexní služby v této oblasti, včetně celního řízení. Úlevy pro držitele osvědčení umožní plynulejší toky zboží a mohou snížit administrativní náklady. Získáním tohoto dokumentu zvýšíte svoji prestiž. Prezentuje spolehlivost. Firmě to může pomoci získat nové obchodní partnery.

Žádost o osvědčení můžete podat nejdříve 1. ledna 2008. V Česku se obracejte na Celní ředitelství České Budějovice. Přílohou musí být samohodnocení společnosti, které vypovídá například o dodržování celních předpisů nebo používání účetních standardů. Připojit musíte i doklady osvědčující informace o společnosti a její ekonomické postavení během předešlých tří let. Správnost dat bude prověřována. Celní správa má zatím na vyřízení 300 dnů a po dvou letech se tato doba sníží na 90 dnů.

Shromáždění podkladů k žádosti se odhaduje na 200 hodin práce. Proto je vhodné se jejich zpracováváním zabývat již nyní. Bližší informace získáte na webových stránkách celní správy www.cs.mfcr.cz.

Odpovídá:
Hana Krausová,
daňová poradkyně společnosti PricewaterhouseCoopers

Sdílet tento příspěvek