Ošklivost demokracie a jiné eseje

Ošklivost demokracie a jiné eseje

Ryszard Legutko
Nakladatel CDK 2009

Kniha Ošklivost demokracie a jiné eseje je prvním českým výborem z esejů polského filosofa Ryszarda Legutka – jedné z nejvýraznějších postav současného politického myšlení.

ANOTACE

V první části publikace se autor prezentuje jako nekompromisní „dekonstruktor nejrůznějších „posvátných pojmů určujících podstatu současné politické reality (tolerance, svoboda, lidská práva).

Druhou část knihy představuje Esej o polské duši (2008), pojednání o kulturně-politických dějinách Polska 20. století, které vyvolalo bouři svojí kontroverzní tezí o Polácích jako „národu bez identity.

Legutko se dokáže dívat na politické problémy ze širšího kulturně-společenského hlediska a jeho texty se vyznačují citlivostí vůči nejpalčivějším současným dilematům spojenou s hlubokým zakotvením v platónské tradici klasické politické filozofie.

„Ryszard Legutko patří mezi nejoriginálnější myslitele současnosti, které charakterizuje ostrý a ironií prosycený pohled na politiku, společnost a kulturu. (Roger Scruton)

Ryszard Legutko (*1949) je profesorem filozofie na Ja­gellon­ské univerzitě v Krakově, kde se specializuje na politickou a antickou filosofii. Překladatel a komentátor Platónových dialogů. V osmdesátých letech vydával samizdatový časopis Arka, po roce 1989 založil a dlouho řídil krakovské Centrum politického myšlení. Je autorem řady monografií, z nichž můžeme jmenovat Platónovu kritiku demokracie (1990), Toleranci (1997) a Traktát o svobodě (2007), do povědomí širší veřejnosti se však dostal především díky svým esejům a publicistice. Od roku 2005 se angažuje i ve veřejném životě: byl místopředsedou Senátu, ministrem školství a tajemníkem v Kanceláři prezidenta Lecha Kaczyńského.

Ryszard Legutko: Ošklivost demokracie a jiné eseje, vydání první, 324 stran, přeložil Josef Mlejnek, brožovaná vazba, CDK 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality