Centrální banky v roli hasičů

16.08.2007
Příliv peněz do bankovních systémů celého světa zatím stabilizoval situaci vyvolanou na americkém trhu rizikových hypoték a udržel nízké úrokové sazby.

Jednotky až desítky miliard eur v portfoliu řady bank a finančních ústavů v Evropě může ohrozit krize na amerických úvěrových trzích. Problémy v posledních dnech ohlásily například španělská banka Santander (potenciální riziko ve výši 2,2 miliardy eur); banka BNP Paribas minulý týden zmrazila výběry hotovosti ze tří investičních fondů spravujících celkem 1,6 miliardy eur. S obdobným krokem přišla i německá banka Sal. Oppenheim, která dočasně uzavřela fond se 750 miliony eur, jež spravuje pro rakouskou investiční nadaci Hypo KAG. Nizozemská investiční banka NIBC zrušila plán emise akcií a informovala o ztrátě 137 milionů eur v důsledku propadu hodnoty amerických cenných papírů krytých nemovitostmi. Současně probíhá záchrana německé úvěrové banky IKB, které ostatní půjčily zhruba 3,5 mld. eur.

Svoji angažovanost na americkém trhu rizikových hypoték oznámila i německá státní banka WestLB (1,25 mld. eur), zhruba poloviční sumu ohlásila Postbank.

Investoři se obávají, že potíže bank mohou vyvolat globální krizi úvěrů a likvidity; zbavují se akcií a dalších rizikových investic a dávají přednost hotovosti a vládním obligacím. Výsledkem jsou turbulence na akciových trzích a propad cen.

Centrální banky v pohotovosti. Oproti potenciálním i reálným ztrátám v bankovním sektoru stojí snaha centrálních bank zachránit situaci a především zabránit velkým výkyvům úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Problémy na trhu úvěrů totiž mohou vyústit v nedostatek hotovosti (i proto některé banky zmrazily výběry) a zvýšená poptávka po volných penězích by přinesla vysoký růst úrokových sazeb. Evropská centrální banka tak od minulého týdne v několika transakcích poslala na mezibankovní trh přes 150 miliard eur, čímž se jí podařilo udržet úrokové sazby na tomto trhu na čtyřech procentech.

S obdobným krokem přišel i americký Fed, který minulý týden přechodně poskytl americkému bankovnímu systému dodatečných 24 miliard USD. Ujistil také trh, že poskytne bankám hotovost, která posílí americké finanční trhy a pokud to bude nezbytné, dá k dispozici rezervy. Peníze na trh dodala i kanadská centrální banka.

Japonská centrální banka dodala do bankovního systému dodatečnou hotovost v sumě bilionu jenů (170 miliard korun). To bylo podle obchodníků na horním konci očekávaného rozpětí. Australská rezervní banka vrhla na trh dvojnásobný objem likvidity než obvykle a připravenost zasáhnout podobným způsobem přislíbily banky v Jižní Koreji a Singapuru.

Jde o krátkodobý problém? Současná krize je podle Mezinárodního měnového fondu zvládnutelná. Fond také tvrdí, že fundamentální faktory ve světě podporují silný hospodářský růst, přestože akciové trhy klesly, jak uvedla na internetu BBC News.

„Slovo krize na tuto situaci nesedí, nazval bych ji spíše hypoturbulence. Někteří kolegové v zahraničních centrálních bankách dokonce tvrdí, že nemusí jít o nic jiného než o zchlazení části trhu, který je navázán na americké rizikové hypotéky a jejich deriváty a o návrat cen na přirozenou, nepřehřátou úroveň,“ uvedl v rozhovoru pro Ekonom člen bankovní rady České národní banky Mojmír Hampl.

Zatím se zdá, že hlavním výsledkem současných problémů na finančních trzích bude pokles zisků jednotlivých finančních ústavů a s tím i pokles cen jejich akcií. Podle studie UBS, z níž citoval list Financial Times, jestliže budou současné turbulence na trzích pokračovat i v dalším čtvrtletí, zisky investičních bank ve druhém pololetí 2007 budou podstatně nižší než ve stejném období loňského roku.

V Česku problémy nehrozí. Podle Hampla je pro Českou republiku klíčové, že obchody na mezibankovním trhu i na devizovém trhu jsou zatím klidné. Navíc celosvětový odklon investorů od rizikových aktiv vedl k mírnému posílení koruny a dalších nízkoúročených měn.

„Na rozdíl od vyspělých trhů je expozice českých finančních subjektů na americkém trhu rizikových hypoték minimální. Souvisí to i s tím, že investoři v tuzemském finančním sektoru mají v ČR jako v rychle rostoucí, dohánějící ekonomice vyšší výnosy ze standardních produktů, než jakých lze docílit na pomaleji rostoucích „zaběhnutých“ finančních trzích v Evropě či USA, a tedy i menší motivaci hledat za každou cenu produkty výnosnější, a tedy rizikovější,“ dodal člen bankovní rady Hampl s tím, že v tuto chvíli nemá ČNB informace o tom, že by se problémy na americkém trhu rizikových hypoték měly přelít do ČR.

Měny v pohybu. Turbulence na světových trzích nejvíc ovlivnily akciové trhy, nevyhnuly se však ani měnám. Díky velkému přísunu peněz ECB ztrácí mírně euro. Mění se i očekávání investorů – ještě před vznikem problémů nikdo nepochyboval o tom, že ECB zvýší v září úrokové sazby ze současných 4 % na 4,25 %. Vzhledem k posledním událostem však trh se zvýšením nepočítá, což vede k mírnému oslabení eura.

Dolar naopak mírně posiluje – zejména díky uklidnění centrální banky Fed, že nebude snižovat úrokové sazby.

Posilují také nízkoúročené měny, které investoři používají k financování jiných instrumentů. Vedle české koruny se to týká především japonského jenu, který investoři používají jako nástroj k investování do měn s vysokými úrokovými výnosy.

Julie Hrstková

Zdroj: iHNed.cz

Autor: Julie Hrstková

Sdílet tento příspěvek