Diskuse o datu přijetí eura není ještě uzavřena

20.08.2007
hn.ihned.cz

Ministerstvo financí zatím nerozhodlo o tom, zda v materiálu, který se týká přijetí eura a který projedná vláda, bude pevně stanovený termín zavedení eura v ČR.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) hovoří o termínu 2012, ke kterému by měly směřovat veškeré přípravné kroky. V České televizi to včera uvedl první náměstek ministerstva Ivan Fuksa (ODS). Dodal, že jeho osobní názor je konečný termín ve vládní strategii nezakotvovat.

„Ministerstvo financí do vlády připravuje materiál, zatím jsme tuto diskusi na ministerstvu financí neuzavřeli,“ řekl Fuksa. Podle něj je důležité, aby země přešla na euro v době, až na to bude připravena. „Abychom se „překlopili“ na euro v době, kdy budeme mít daleko vyšší průměrnou mzdu a zároveň kdy kurz koruny bude v daleko lepším poměru vůči euru,“ uvedl.

Podle viceguvernéra ČNB Miroslava Singera přijetí eura znamená splnění dvou podmínek. První je technická, která trvá zhruba tři roky a představuje nezbytné kroky, aby se euro mohlo zavést. Druhá, ekonomická, se hůře předvídá, neboť záleží kupříkladu na integraci českého ekonomického cyklu s cyklem eurozóny a na samotném chování koruny.

Česko chtělo původně do eurozóny vstoupit v roce 2010, tento plán byl ale zrušen.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek