Návrh akčního plánu pro biomasu je už na internetu

05.09.2007
MODERNIOBEC.IHNED.CZ

Na základě výzvy Evropské komise a doporučení Evropského akčního plánu připravilo Ministerstvo zemědělství ČR návrh Akčního plánu pro biomasu 2008-2010, který ještě musí projednat a schválit vláda ČR.

Návrh byl zpracován již v předpokládané struktuře budoucího Akčního plánu pro ČR. „Hlavním cílem tohoto akčního plánu je pomoci naplnit závazky naší země ve výrobě energie z obnovitelných zdrojů energie do roku 2010, respektive 2020. Tento úkol je součástí jak přístupové dohody k EU, tak Státní energetické koncepce a Dohody o budoucím směrování EU v oblasti energetiky,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Akční plán by měl dále vyhodnotit stávající možnosti využívání biomasy v ČR a navrhnout východisko pro optimalizaci procesů jejího energetického i materiálového využívání, zejména s ohledem na strukturu národního hospodářství, aktuální vývoj v zemědělství, existenci tržních a podpůrných mechanismů i kvalitu životního prostředí. „Dokument také pomůže nastartovat investice do ekologického způsobu získávání energie a zpřístupnění biomasy pro co nejširší cílovou skupinu,“ dodal ministr Petr Gandalovič.

Akční plán se zaměří na oblasti venkova, který je hlavním dodavatelem energie z biomasy. S tímto záměrem souvisí také nezbytná rekvalifikace zemědělců, vybavení pro výrobce biomasy, investice do zařízení na výrobu biopaliv a přechod dodavatelů elektřiny a tepla na biomasu.

Na vypracování akčního plánu dohlíží úzký pracovní tým, v němž jsou zástupci ministerstev zemědělství a životního prostředí. Zároveň vznikla širší pracovní skupina, kterou tvoří zástupci ostatních zainteresovaných organizací. V současné době je konečná podoba návrhu akčního plánu umístěna na webových stránkách ministerstva zemědělství (viz rámeček) k připomínkám širší odborné veřejnosti.

/sk/

Důležité adresy

(http://www.mze.cz/Index.aspx?ch=72&typ=1&val=39084&ids=0),

respektive na stránkách zpracovatele CZ Biom – České sdružení pro biomasu (http://biom.cz/appb/verejna-diskuse.stm).

Autor: /sk/

Sdílet tento příspěvek