Evropa stárne, senioři napínají sociální síť

20.09.2007
HN.IHNED.CZ

Rychle přibývající generace seniorů přináší ve 82milionovém Německu otázky, co to znamená pro ubytování, pečovatelské služby, zdravotnictví, důchodový systém či třeba nabídku cestovních kanceláří. Stejné úvahy zaměstnávají odborníky i jinde v Evropě.

Paní Irmgard von Stephani zná v Německu kdekdo. Dnes se jí scházejí početné gratulace: nejstarší Němka se právě dožívá obdivuhodných 112 let.

Lidí, kteří odškrtli stovku, strmě přibývá. Novinové titulky si všímají jejích jen o něco mladších vrstevnic.

Třeba bělovlasé Auguste Bremerové, která žije v domě s pečovatelskou službou v Kolíně. “Vůbec se necítím na svých 103 let, je mi skvěle,” řekla agentuře DPA.

Život se prodlužuje. Podle posledních statistik se počet lidí nad 80 let za poslední čtvrtstoletí v Německu zdvojnásobil.

Prezident Host Köhler posílá lidem, kteří oslaví 105 let a více, pravidelně osobní narozeninovou gratulaci. V roce 2003 podepsal 4210 blahopřání. Loni už jich bylo 5217.

Nové nároky na služby

Rychle přibývající generace seniorů přináší ve 82milionovém Německu otázky, co to znamená pro ubytování, pečovatelské služby, zdravotnictví, důchodový systém či třeba nabídku cestovních kanceláří. Stejné úvahy zaměstnávají odborníky i jinde v Evropě.

“Vedle vhodného bydlení je nutné zajistit třeba i dostatek ortopedických pomůcek či kolečkových křesel,” připomíná Ursula Lenzová, mluvčí spolkového úřadu pro seniory (BAGSO).

Většina seniorů zatím bydlí ve svém. Pouze 11 procent jich přebývá v domech s pečovatelskou službou, většinou osoby, které potřebují trvalou péči. Časem se ale toto procento zvýší, předpokládají sociologové.

V domovech důchodců je dostupnější lékařská péče. Staří lidé trpící širokou škálou chorob od srdečních potíží po cukrovku to oceňují. Podle geriatrů je tak snadnější preventivní péče i případná léčba.

Je to ale uzavřená komunita. To mnohé odrazuje.

“Musela jsem odejít, byli tam samí staří lidé,” stěžovala si důchodkyně Maria Milzová ze západoněmeckého Eifelu krátce poté, co oslavila stovku. Do domova důchodců se už nevrátila.

Líčila, jak vstala každé ráno v šest hodin, dala si sprchu a cítila se skvěle. Pak ale jen seděla – a čekala na personál. “To nebylo nic pro mě,” řekla stanici Deutsche Welle.

Patří mezi početnou skupinu důchodců, kteří chtějí žít aktivně.

Nová cílová skupina

Ti se stávají zajímavou skupinou pro marketingové experty. Podle údajů německého Ústavu pro výzkum ekonomiky utratí tato skupina ročně 316 miliard eur.

“Velcí hráči na trhu tuto skupinu překvapivě ignorují,” diví se obchodník Matthias Riepen.

Nejznámějším příkladem výrobku zacíleného na seniory jsou mobily s větší klávesnicí umožňující snadnější ovládání.

Seniorům se ale přizpůsobují třeba i oděvní návrháři. Velký úspěch sklidila módní přehlídka pro seniory v Grossräschenu poblíž Berlína.

“Staří lidé také chtějí něco nápaditého, co by jim slušelo,” říká Christa Putzkeová, šéfka prodeje specializovaného obchodního domu Deliga. “Dobře vědí, že se k nim nehodí minisukně, současně chtějí držet krok s módou,” vypráví o svých zákaznicích.

Německá ministryně pro rodinnou politiku Ursula von der Leyenová slibuje, že vláda vloží peníze do projektu, který usnadní firmám poradenství při hledání nových služeb pro nejstarší generaci. Včetně sportovních potřeb.

Třeba 81letý Wolfgang Lob by si chtěl počátkem října zaběhnout maraton. Čeká jen na svolení lékařů.

“Hlavní je cítit spokojenost, potom člověk žije déle,” tvrdí Auguste Bremerová.

Stárne i východ Evropy

Stejné demografické trendy sledují i země východní Evropy. Jen s tím rozdílem, že na udržování nákladného sociálního systému mají menší prostředky.

Podle odhadů Světové banky budou za dvacet let tvořit lidé nad 65 let téměř čtvrtinu populace. “Východní Evropa bude patřit v roce 2025 k místům s nejstarší populací,” míní Arup Banerji ze Světové banky. V Německu už se prodlužuje důchodový věk na 67 let. Východoevropské země mají tento trend následovat.

Stárnoucí svět

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek