Senát podpořil financování projektu Galileo z rozpočtu EU

20.09.2007
DigiWeb.cz

Senát ve čtvrtek podpořil středeční návrh Evropské komise, aby byl projekt satelitní navigace Galileo financován z peněz EU

Projekt mělo původně financovat konsorcium soukromých firem, ve strachu z toho, že se mu vložené investice nevrátí, však od projektu ustoupilo. Situaci se nyní snaží zachránit EU. Podle návrhu Evropské komise by Galileo měl být financován částkou asi 2,4 miliardy eur (66 miliard Kč) z unijních zdrojů.

Ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) ve čtvrtek senátory informoval o tom, že většina členských zemí EU tento způsob financování projektu podporuje. Částka by měla být uvolněna postupně během čtyř let. Návrh musí nyní schválit většina poslanců Evropského parlamentu a tři pětiny členských států. O návrhu Evropské komise budou začátkem října v Lucemburku ještě jednat ministři dopravy, telekomunikací a energetiky.

Celkové náklady na projekt Galileo by měly činit 3,4 miliardy eur (93,6 miliardy Kč). Evropský systém by měl po svém dokončení konkurovat americkému navigačnímu systému GPS. Zatím stále platí, že by měl být spuštěn do konce roku 2012. V tuto chvíli se však čeká na politické rozhodnutí, které musí padnout do konce tohoto roku. Varianta, že by se od projektu ustoupilo, je podle Řebíčka nepravděpodobná.

Senát rovněž vládě doporučil, aby pokračovala ve snahách o to, aby se sídlem satelitního systému Galileo stala Praha. Rozhodnutí o tom, v které členské zemi EU centrála Galilea bude, však zatím nepadlo. Zřejmě i kvůli nejasnostem o osudu celého projektu.

Autor: Jan Mittelbach

Sdílet tento příspěvek