Češi v Bruselu budou mít stejnou adresu

11.10.2007
HN.IHNED.CZ

Sedmipatrový dům na bruselské ulici Rue du Trône, č. p. 60, má být na jaře 2009 středobodem českého předsednictví EU. Představuje si to tak aspoň ministerstvo zahraničí, které rohovou budovu vedle sídla českého zastoupení při EU pronajalo.

(Od našeho zpravodaje)

Dva stěhováci tahají prosklenými dveřmi do vysoké budovy rozložený nábytek. Ve vestibulu leští uklízečka mramorovou podlahu. Ve vedlejším sále ještě dělníci vrtají do zdi a jiní o kus dál natírají stěnu u výtahu. Lidé o patro výš rovnají do polic brožurky a vyvěšují plakáty. A u kanceláře s cedulkou „Šatna – Děda Mládek Illegal Band“ leží krabice plná letáků, které lákají cizince do Česka na golf.

Právě tento sedmipatrový dům na bruselské ulici Rue du Trône, č. p. 60, má být na jaře 2009 středobodem českého předsednictví EU. Představuje si to tak aspoň ministerstvo zahraničí, které rohovou budovu vedle sídla českého zastoupení při EU pronajalo. A dnes večer ji mají noví nájemníci při velké slavnosti otevřít.

Bude plzeň i moravské víno

Na akci přijede nejen vicepremiér Alexandr Vondra a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ale také snad všichni čeští hejtmani. Před budovou vyroste pódium, na kterém má kromě „Dědy Mládka“ hrát i Iva Frühlingová a Čechomor. Ulici olemují stánky, v nichž se budou rozdávat kromě letáků i kelímky s plzní a moravským vínem. A uvnitř se chystá výstava a módní přehlídka Beaty Rajské.

Po cestě do Bruselu údajně zatoužilo několik dalších členů vlády, kteří ale nakonec zůstanou doma. Naopak místní obyvatelé se na akci dívají trochu podezíravě. „O žádném Českém domě nic nevím. Hlavně, abych se večer dostal domů,“ říká jeden z nich, Thierry Hubert. Nakonec ale pookřeje. „Říkáte, že tam bude zadarmo pivo a víno? No, možná se přijdu podívat.“

Obchodníci v okolí si domu už všimli. Třeba trafika naproti začala nabízet několik českých novin a časopisů. HN tam jsou k mání za 1,80 eura (asi 50 korun). „Od každého titulu mám několik kusů a skoro vždycky je vyprodám,“ říká trafikant. A vedlejší lékárna chce zase nalákat Čechy na slevu – osazenstvo Českého domu v ní nakoupí o 20 procent levněji.

Česká pevnost ale naopak vůbec neláká část zastoupení krajů. Na novou adresu přesídlí jen osm ze 14 českých regionů. Všechny se sice dnešní akce zúčastní a chtějí s českou státní správou spolupracovat i během předsednictví, ale nové kanceláře nechtějí.

Je to moc drahé

Jde jim hlavně o peníze. Ministerstvo zahraničí platí za budovu základní nájem 1,037 milionu eur (asi 28,5 milionu korun) ročně, a k tomu ještě daně a poplatky za všechny služby. Čtvereční metr kanceláří tak pronajímá za 190 eur (5200 korun) za měsíc. S kraji se podle své mluvčí Zuzany Opletalové dohodlo, že jim z nájmu polovinu sleví. Za typickou kancelář v budově tak každý kraj měsíčně zaplatí kolem 1500 eur (41 tisíc korun).

To se některým zdá moc. „Za stejnou cenu máme vlastní kancelářské patro s příslušenstvím i služební byt,“ říká šéf středočeské kanceláře Petr Hnízdo. Naopak jiní nájemníci tvrdí, že za kanceláře v nové budově budou platit méně než dřív. Kromě mise při EU, která kvůli předsednictví obsadí čtyři patra nad patrem regionů, se sem stěhují i CzechInvest a CzechTrade. A v posledním, sedmém patře bude sídlit naše velvyslanectví v Belgii. Český konzulát ale zůstává na staré adrese v jiné části Bruselu.

Noví nájemníci prý svedli souboj o to, kdo získá prestižní rohovou kancelář. Mezi kraji vyhrál Karlovarský, prý kvůli tomu, že celé stěhování regionů koordinuje. Mezi agenturami zvítězila podnikatelská reprezentace CEBRE. A v posledním patře si do rohu sedne český velvyslanec v Belgii.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek