Euro pro Slovensko

11.10.2007
EKONOM.IHNED.CZ

Česká liknavost příliš netěší Evropskou unii.

Euro pro Slovensko

Zatímco se v České republice na potřebě zavedení eura nedokážou shodnout ani politici ani odborníci, Slovensko se připravuje na dvojí ceny a vybírá grafické ztvárnění slovenského eura. Datum 2009 je již jasné, stejně jako přesvědčení, že dokáže dodržet vše, aby se do eurozóny dostalo bez překážek. Vyplynulo to ze závěrů konference Euro – naše příští měna, která se konala v Praze.

EURO NEBYLO politicky kontroverzním tématem ani v průběhu slovenských voleb. K jeho přijetí se příznivě staví vládní koalice i opozice. Datum vstupu 2009 bylo stanoveno již v roce 2004.

V současné době se konkretizuje národní plán zavedení eura. „Nominální kritéria nutná k euru Slovensko splní a to dlouhodobě,“ uvedl slovenský koordinátor Igor Barát. V druhé polovině příštího roku bude stanoven přepočítací kurz slovenské koruny k euru. Duální oběh po zavedení eura na Slovensku má trvat do 16. ledna 2009, duální zobrazování cen nastane od data schválení přepočítacího kurzu (zřejmě v červenci 2008) až do konce roku 2009. „Veškerá zaokrouhlení se budou provádět ve prospěch občana,“ uvedl Barát.

Situace v Česku je podstatně tristnější. Podle eurokoordinátora Oldřicha Dědka v současné době teprve probíhají počáteční práce na zákoně o euru.

AKTUALIZOVANÁ STRATEGIE přijetí eura schválená v září kabinetem, datum vstupu neobsahuje. „Netajím se tím, že jsem datum stanovit chtěl,“ uvedl Miroslav Kalousek. Podle něj však ještě důležitější než samotný termín je jeho důvěryhodnost. Jediné, co je podle Kalouska jasné, je, že se vláda bude snažit do roku 2010 odstranit všechna úzká hrdla v ekonomice, která přijetí eura brání.

Zatím stále nejsme v situaci, kdy se daří udržet veřejné finance dlouhodobě pod kontrolou, a to i v průběhu ekonomických cyklů, tvrdí Kalousek. Bez dalších reforem je pokračující snižování schodku neudržitelné. Současná opatření vyčerpají potenciál snižování deficitu v roce 2010. Pro trvale udržitelné veřejné finance je nezbytné provést reformu penzí a zdravotnictví.

„Další reforma musí počítat s vyšší spoluúčastí ekonomicky aktivního obyvatelstva,“ uvedl Kalousek.

Otálení ČR, co se týká reforem a eura, příliš netěší Evropskou unii. Ministři financí EU nedávno schválili navržená rozpočtová doporučení pro ČR, která předpokládají snížení schodku veřejných financí v příštím roce do tří procent a další omezování rozpočtového deficitu.

Julie Hrstková

Autor: Julie Hrstková

Sdílet tento příspěvek