Na půdě unie začal boj už i o špekáčky

11.10.2007
HN.IHNED.CZ

Českým uzenářům hrozí komplikace při používání tradičních názvů některých masných výrobků, jako jsou špekáčky, kabanos nebo spišské párky. O jejich registraci formou zaručených tradičních specialit totiž Evropskou unii požádali výrobci ze Slovenska a Polska.

„Je nejvyšší čas, aby se do celé věci rozhodným způsobem vložila česká diplomacie. Ve hře jsou hospodářské zájmy našich výrobců, právo českých spotřebitelů na tradiční domácí kvalitu a v neposlední řadě prestiž Česka jako státu schopného bránit své zájmy,“ burcoval včera v Bruselu český europoslanec Jan Březina.

Kabanos i lovecký salám

Slovensko má ve hře devět a Polsko tři názvy. Slováci chtějí registrovat nitranský salám, strážovský salám, ipelskou klobásu, liptovský salám, lovecký salám, inovecký trvanlivý salám, spišské párky, vepřovou domácí klobásu a špekáčky. Poláci pak kabanos, mysliveckou klobásu a jalovcovou klobásu. To se ale Čechům nelíbí, protože tyto uzeniny, až na jalovcovou klobásu, se dlouhodobě vyrábějí i u nás.

„Ani v jednom případě nejde o speciality, ale běžné typy výrobků, které lze nalézt ve střední Evropě. Nejsou výjimečné způsobem výroby ani složením,“ odmítá jejich registraci Jan Katina, ředitel Českého svazu zpracovatelů masa. Ten už řadu měsíců návrh rozporuje a chce zabránit jeho zveřejnění ve věstníku Evropské unie.

Podle něho totiž tyto masné výrobky nesplňují nároky na takové zařazení.

V případě, že by Brusel názvy začal chránit, českým uzenářům by způsobil hodně komplikací. „Kdo drží registraci „s výhradou“, o niž usilují Slováci, má v ruce silné trumfy,“ vysvětluje Katina. Jiné firmy ze zemí EU sice mohou třeba lovecký salám vyrábět, ale musí se striktně držet specifikace.

Takový výrobce pak určuje pravidla hry. Recepturu, značení i balení. „To je v situaci, kdy už léta nemáme se Slováky společné normy, problém. To by nás diskriminovalo a ohrozilo,“ říká Emil Kasper, šéf Masa Planá, jednoho z největších domácích masokombinátů.

Ani druhá, měkčí forma registrace „bez výhrady,“ o niž usilují Poláci, není pro Čechy přijatelná. I tady může kabanos vyrábět kdokoliv v EU. Specifikaci musí dodržovat v případě, že na ní uvede, že jde o „zaručenou tradiční specialitu“. Jeho zboží může být přitom kvalitnější, ale výhody plynoucí z evropské ochrany má konkurent. V tomto případě tedy polský výrobce.

Návrh neprojde, tvrdí Češi

Podle informací HN komise české námitky přijala, ale zároveň údajně upozornila, že přihlášky nemůže hned zamítnout. Nyní tak zřejmě slovenské a polské žádosti o registraci „tradičních specialit“ zveřejní v úředním věstníku. Pak začne běžet půlroční lhůta na připomínky.

„Máme poměrně silnou argumentační pozici. Ale teď chceme, aby záměr nevyšel ani ve věstníku,“ uvedl Katina.

Výsledek tedy zatím není jasný. Češi ale věří tomu, že registrace nemůže projít. „Komise chápe, jaká je situace. Těžko někdo může obhájit ochranu výrobku, který se vždy vyráběl i jinde,“ uvedl nejmenovaný bruselský zdroj HN.

Většina uzenářských výrobků, o jejichž registraci Polsko a Slovensko usilují, byla vyvinuta v době existence Československa, a proto měla jednotné technické normy. Po rozdělení země se už vyráběly podle různých receptur.

Institut zaručených tradičních specialit, o který se nyní problematické žádosti opírají, stál dlouho mimo zájem evropských potravinářů a krčil se ve stínu dvou známějších evropských ochran – označení původu a zeměpisného označení.

Ty poskytují vyšší stupeň ochrany, ale provází je také nákladnější a na expertízy náročnější procedura. Jednodušší postup i schůdnější podmínky získání ochrany „tradičních specialit“ se proto v posledních dvou letech staly lákadlem zejména pro výrobce ze Slovenska a Polska.

Jaké uzeniny chtějí registrovat

Slovensko
Nitranský salám
Strážovský salám
Ipelská klobása
Liptovský salám
Lovecký salám
Inovecký trvanlivý salám
Spišské párky
Vepřová domácí klobása
Špekáčky

Polsko
Kabanos
Myslivecká klobása
Jalovcová klobása

Autor: Zdeněk Zuntych, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek