Výsledek polských voleb určí účast

17.10.2007
HN.IHNED.CZ

Předvolební kampaň polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) utrpěla včera ránu. Doslova. Mladá hvězda polských konzervativců, kontroverzní ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro havaroval ve svém služebním voze a poranil si ruku. Na jeden den tak vypadl z kolotoče předvolebních shromáždění poté, co jeho šéfa, premiéra Jaroslawa Kaczyńského na tři dny sklátilo nachlazení.

A PiS podle některých průzkumů ztrácí vedení v souboji s hlavním rivalem, liberální Občanskou platformou.

BMW mladého ministra najelo na hlavní ulici do toyoty, která se oproti předpisům otáčela do protisměru. Ministra okamžitě odvezli do vojenské nemocnice, kde ho shodou okolností – jak uvedl server gazeta.pl – ošetřil lékař, jehož Ziobro nechal v létě zatknout protikorupční službou kvůli podezření z braní úplatků. „Pán Bůh není rychlý, ale spravedlivý,“ řekl Radiu Zet profesor Jan Podgórski, který byl v létě zadržen a po rozhodnutí soudu kvůli nedostatku důkazů propuštěn. „Doufám, že ministr vydrží, až se dozví, že to jsem já.“

Boj proti korupci je jedním z hlavních témat vládní strany a ministr Ziobro se „proslavil“ tiskovými konferencemi, na nichž veřejně obviňoval různé podezřelé, které soud později osvobodil.

Kaczyńští ztrácejí?

Polská předvolební kampaň jde před nedělním hlasováním do finiše, který se zatím vyvíjí méně příznivě pro stranu bratrů Kaczyńských. Průzkumy i názory politologů dokazují, že šéf platformy Donald Tusk byl vítězem obou televizních debat se svými hlavními protivníky, premiérem Jaroslawem Kaczyńským a volebním lídrem levice Aleksandrem Kwaśniewským.

V pondělí zveřejněný výsledek průzkumu listu Dziennik dokonce dává liberálům naději na zisk nadpoloviční většiny křesel v Sejmu. Zlepšují se také odhady oficiálního partnera liberálů, lidovců, kteří se zřejmě dostanou do Sejmu jako čtvrtá strana (po liberálech, konzervativcích bratrů Kaczyńských a levici) s osmi procenty hlasů.

Naopak, naději ztrácejí extremisté z nacionalistické Ligy polských rodin a populistické Sebeobrany. Jejich voliči přecházejí podle průzkumů nejvíce do tábora strany bratrů Kaczyńských. Liga v posledních dnech zveřejňuje čím dál ostřejší spoty, které jsou antisemitsky zaměřené a využívají hudbu jedné ze známých polských skinheadských kapel.

Jiný průzkum, zveřejněný listem Gazeta Wyborcza, podporuje spíše nejvíce převažující názory, že volby sice vyhraje strana bratrů Kaczyńských (se ziskem 38 procent), ale že vládu budou schopné sestavit platforma spolu s levicí.

Polští experti odmítají předpovídat jak výsledek voleb, tak případnou podobu nové vlády. Shodují se pouze na tom, že pokud jedna strana nezíská nadpoloviční většinu v Sejmu (což je málo pravděpodobné), budou koaliční jednání zdlouhavá a nová vláda nestabilní.

Rozhodne účast

Poláci jsou sice znechucení politikou, ale mobilizace posledních dnů dokazuje, že stále více voličů chápe nadcházející volby jako klíčové pro další směřování země. Ve velkých městech je jednoznačně nejsilnější liberální platforma, která má podobně jako konzervativci a lidovci podle průzkumu Gazety Wyborczy také nejstabilnější voličskou základnu – všechny tři strany mohou počítat se třemi čtvrtinami těch, kteří jim dali hlasy v posledních volbách před dvěma lety.

Naopak, venkov a malá města, přešly ve velké míře na stranu bratrů Kaczyńských a levice může počítat až s polovinou těch, kteří před dvěma lety k volbám vůbec nešli. Tehdy byla účast jen 62 procent, nyní se očekává, že účast přesáhne sedmdesát procent.

Hlavními tématy, podle nichž se voliči v neděli nejspíš rozhodnou, jsou nacionalismus, vztah k historii a morálce. Ekonomika díky rekordnímu šestiprocentnímu růstu zůstává v pozadí.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek