Mečiar chce za prezidenta Fica

13.11.2007
HN.IHNED.CZ

Prezidentské volby na Slovensku se budou konat v roce 2009, ale boj o křeslo hlavy státu se pomalu rozpoutává. Na rozdíl od Česka si Slováci mohou prvního muže vybrat sami v přímé volbě.

/Od naší zpravodajky/

Současný prezident Ivan Gašparovič, který v té předešlé porazil Vladimíra Mečiara, už oznámil, že hodlá kandidovat znovu.

Mečiar chce Fica

Diskusi o tom, kdo by měl stát v čele země rozvířil šéf HZDS Mečiar, který zhruba před dvěma měsíci v televizní diskusi prohlásil, že nejlepším prezidentem by byl nynější premiér Robert Fico.

Překvapenou veřejnost ujistil, že to říká v nejlepším úmyslu. „Robert Fico má vysokou podporu obyvatelstva a zasloužil by si to.“ Podezření, že by se tím chtěl zbavit politického rivala, odmítl.

Samotný Mečiar prý o svém třetím pokusu stát se slovenským prezidentem ze zdravotních důvodů neuvažuje. Ačkoliv si někteří politologové myslí, že kategorické odmítnutí i důvody nemusí být upřímné, šéf HZDS letos skutečně prodělal operaci srdce. Přestože se Mečiar zatím při narážkách na svou kandidaturu jen tajemně usmívá, ochotně sdělil, co by příští hlava státu, na rozdíl od současné, měla dělat.

Prý to musí být prezident, který bude nejen pracovitý, ale i schopný reprezentovat. Hlavně by měl umět hájit zájmy státu.

Je zřejmé, že averzi vůči svému pokořiteli Ivanu Gašparovičovi, který byl dlouhá léta jeho nejbližším spolupracovníkem, nedokáže šéf HZDS dodnes potlačit. „Potřebujeme reálného prezidenta. Oblíbenost se dá získat různě. Kdo nic nedělá, nic nezkazí a je dobrý. Pro stát je to ale ztráta peněz,“ prohlásil na jeho adresu.

Na Mečiarova vyjádření zareagovala především opozice, která dosud tvrdila, že na veřejné diskuse o kandidátech je dost času. A hned se objevila první roztržka.

Musí se dohodnout

Křesťanští demokraté prohlásili, že o společném kandidátovi míní hovořit pouze s SDKU Mikuláše Dzurindy.

Maďary v čele s Pálem Csákym prý neosloví. Podle předsedy KDH Pavla Hrušovského, o kterém se také jako o kandidátovi mluví, je autorita prezidentského úřadu příliš vážná na to, aby strany k rozhodnutí, koho podpoří, přistupovaly lehkovážně. Csákyho politické kroky KDH už dlouho kritizuje a je veřejným tajemstvím, že si dlouho přeje, aby se do čela Strany maďarské koalice vrátil méně radikální Béla Bugár.

Ani reakce Strany maďarské koalice (SMK) na sebe nenechala dlouho čekat. „Je to politováníhodné. Doufám, že přístup k této otázce KDH přehodnotí,“ prohlásil její předseda Csáky. Dodal také, že může jít o promyšlenou hru KDH o samotného Hrušovského, ale do ničeho takového se prý SMK nenechá vtáhnout.

Zatím jediným kandidátem, o kterém se hovoří jako o možném vážném soupeři současného prezidenta Gašparoviče, je bývalá ministryně práce a sociálních věcí, poslankyně SDKU Iveta Radičová. Ona sama sice považuje veřejnou diskusi o své kandidatuře za předčasnou, ale nikdy ji nevyloučila. Několikrát zdůraznila co by zřejmě mělo být pro ni rozhodující podmínkou: „Považuji za zcela prioritní, aby při současném rozložení sil postavila opozice společného kandidáta.“ Zřejmě tedy svede souboj s Pavlom Hrušovským.

Podle posledních průzkumů mají Radičová a Gašparovič zhruba stejnou podporu voličů. Slováci by ještě v prezidentském křesle zatím rádi viděli ještě Roberta Fica. Ten se ovšem o tento post ucházet nemíní. Jak řekl politolog Grigorij Mesežnikov, není se čemu divit. Přece neobětuje pozici nejsilnějšího muže na Slovensku.

Autor: Renata Havranová

Sdílet tento příspěvek