Euro stojí poprvé v historii méně než 26 korun

10.12.2007
FinWeb.cz

Česká měna v pondělí poprvé v historii prolomila hranici 26 Kč za euro a obchodovala se až na 25,933 Kč/EUR. Za posílením stojí data o listopadové inflaci.

Koruna dnes dopoledne poprvé v historii prolomila magickou hranici 26 Kč za euro a před poledne se obchodovala až na 25,933 Kč/EUR. Hlavními důvody prolomení 26korunové hranice jsou data o listopadové inflaci, která jsou nejvyšší za posledních šest let. Proti dolaru se česká měna posunula na 17,646 Kč/USD, čímž zdolala další metu vůči dolaru.

Hlavním impulsem posilování koruny jsou dnešní data o inflaci. Růst cen podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka vyšel výrazně nad odhady a pravděpodobnost snížení sazeb v dohledné době snížil na minimum.

„Inflaci táhnou hlavně potraviny, které zdražují na celém světě. S tímto růstem cen se nedá bojovat sazbami ČNB. Ty jsou hlavně prevencí proti narůstání inflačních očekávání. ČNB podle našeho názoru dál sazby zvýší, pravděpodobně v prvním kvartále příštího roku. Proti rychlejšímu utahování měnové politiky nyní stojí hlavně silná koruna,“ uvedl pro server iHNed.cz Vlk.

Dolar se proti euru obchoduje na 1,4658 USD/EUR, což od pátku není žádná velká změna. Blížící se jednání Fedu znamená důvod k opatrnosti. „Vzhledem k tomu, že kalendář na dnešek je prakticky prázdný, mohl by eurodolar setrvat v současném módu. Ne tak kurz koruny k dolaru, který je tažen vývojem Kč/EUR,“ dodal Vlk.

Po páté hodině večer se koruna vrátila nad 26 Kč/EUR a k 17,70 Kč/USD.

Autor: Tomáš Králíček, Miroslav Cvrček

Sdílet tento příspěvek