Evropa se ohledně Kosova sjednocuje

10.12.2007
Zahranicni.iHNed.cz

Sedmadvacítka evropských států se dosud na osudu srbské provincie nedokázala shodnout. Na dnešní schůzce unijních ministrů zahraničí se ale už jen jedna země staví proti uznání kosovské nezávislosti.

O situaci v Kosovu dnes jednají ministři zahraničí Evropské unie. Kosovo, které je provincií Srbska, chce v nejbližších týdnech jednostranně vyhlásit nezávislost.

Většina států unie tuto myšlenku podporuje, zbytek se ale dosud stavěl ostře proti. Rozkol ohledně nezávislosti provincie také dosud bránil EU, aby zaujala jednotný postoj k albánsko-srbským sporům. Přitom právě potřeba jednotného řešení otázky bylo jediné, na čem se Evropa ohledně Kosova shodla.

Dnešní ministerská schůzka se ale nese ve větším duchu jednoty, než ty předešlé. Podle švédského ministra Carla Bildta už odmítá nezávislost Kosova uznat jen jeden ze států unie.

Kypr proti?

Problém s uznáním samostatnosti srbské provincie měly dosud Kypr, Španělsko, Řecko, Rumunsko a Slovensko. To jsou státy, které se více či méně častěji potýkají se separatistickými tendencemi menšin.

Podle lucemburského ministra zahraničí Jeana Aselborna má s nezávislostí Kosova největší problém Kypr. Ten se spolu s Řeckem obává o osud severní části ostrova okupované Tureckem.

Spor bez řešení

Dneškem končí mandát trojici vyjednávačů, které OSN pověřila urovnáním srbsko-albánského sporu. Spojeným státům, Evropské unii a Rusko se společně nepodařilo vyvést Kosovo z obtížné situace.

Zatímco Srbsko je jednoznačně proti odtržení své provincie, kterou za součást země považuje i nová srbská ústava, kosvští Albánci se nespokojí s ničím menším než plnou nezávislostí.

Strach za lavinového efektu

Původně chtěli kosovští lídři zvolení v nedávných parlamentních volbách vyhlásit samostatnost už dnes, pod mezinárodním tlakem ale ustoupili a s prohlášením nezávislosti ještě několik týdnů počkají. Podle premiéra Kosova Hashima Thaciho bude provincie postupovat se souhlasem Spojených států a Evropské unie.

S nezávislostí srbské provincie jasně nesouhlasí Rusko, které se obává lavinového efektu. I země, které trápí menšiny se separatistickými náladami, se k nezávislosti Kosova staví velmi rezervovaně. Bojí se vzniku precedentu.

Autor: Kristýna Greplová

Sdílet tento příspěvek