Polský premiér míří kvůli radaru do Prahy

03.01.2008
Domaci.iHNed.cz

Ještě před tím, než zamíří Donald Tusk i Mirek Topolánek za Georgem Bushem, sejdou se spolu kvůli radaru v Praze.

Polský premiér Donald Tusk přiletí na pozvání premiéra Mirka Topolánka příští čtvrtek 10. ledna do Prahy. Serveru iHNed.cz to dnes potvrdila mluvčí vlády Jana Bartošová. Jedním z hlavních témat jednání obou státníků má být americký protiraketový štít. Topolánek včera Hospodářským novinám řekl, že s Polskem bude ČR další strategii kolem protiraketové obrany koordinovat (více čtěte ZDE), právě čtvrteční schůzka by tedy toho měla být dokladem.

Američané chtějí postavit v Česku protiraketový radar a v Polsku s radarem propojené silo s desítkou obranných raket. Jak včera informovaly Hospodářské noviny, Topolánek bude 27. února o radaru jednat v USA s americkým prezidentem Georgem Bushem, Tusk míří za oceán již koncem ledna.

Bartošová serveru iHNed.cz řekla, že Topolánek by s Tuskem chtěli sladit další postup ve vyjednávání o radaru. Čtvrtek 10. ledna by tedy mohl přinést odpověď na otázku, jakou strategii ČR a Polsko dále zvolí a s čím poletí Topolánek i Tusk za Georgem Bushem.

Polská vláda je k základně zdrženlivější

Česká republika a Polsko o záměru postavit nové základny vyjednávají s Američany, konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Tusk dal v prosinci najevo, že Polsko nepřipustí americkou základnu na svém území, pokud se mu nedostane „stoprocentních“ záruk, že zařízení bude sloužit polské národní bezpečnosti.

Podle agentury AP Tuskova slova podtrhla větší skepsi v polském přístupu k protiraketovému systému, kterou dává už od listopadu najevo nová vláda. Ta předchozí v čele s Jaroslawem Kaczyńským rozhovory s USA o základně započala a záměr odhodlaně podporovala.

Veřejnost štít nechce

Topolánkova koaliční vláda postavení radaru podporuje, byť Strana zelených podmiňuje svůj souhlas s radarem tím, aby byl celý systém součástí NATO. Naráží ovšem na odpor opozičních KSČM a ČSSD. Sociální demokraté by o věci chtěli nechat lidi rozhodnout v referendu. Koaliční Strana zelených podmiňuje svůj souhlas s radarem tím, aby celý systém byl součástí NATO. Podle průzkumů veřejného mínění se plán nezamlouvá většině Čechů (více čtěte ZDE), proti byla loni podle výzkumů i většina Poláků.

Autor: Ondřej Leinert

Sdílet tento příspěvek